China i-a cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, potrivit unui raport

La începutul lunii februarie, înalţi oficiali chinezi le-au spus înalţilor oficiali ruşi să nu invadeze Ucraina înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a relatat New York Times, citând oficiali ai administraţiei Biden şi un oficial european care a avut acces la un raport al serviciilor secrete occidentale.

4492 afișări
Imaginea articolului China i-a cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, potrivit unui raport

China i-a cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, potrivit unui raport

New York Times a precizat că raportul serviciilor de informaţii a indicat că înalţii oficiali chinezi aveau un anumit nivel de cunoştinţe despre planurile sau intenţiile Rusiei de a invada Ucraina înainte ca Moscova să lanseze operaţiunea săptămâna trecută.

O sursă familiarizată cu această chestiune a confirmat pentru Reuters că Beijingul a făcut această solicitare, dar a refuzat să ofere detalii.

"Afirmaţiile menţionate în rapoartele relevante sunt speculaţii fără niciun fel de bază şi sunt menite să schimbe vina şi să defăimeze China", a declarat Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington.

După săptămâni întregi de avertismente din partea liderilor occidentali, Rusia a declanşat o invazie pe trei linii în Ucraina, dinspre nord, est şi sud, la 24 februarie, la doar câteva zile după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă.

Informaţiile privind schimbul dintre oficialii chinezi şi ruşi au fost colectate de un serviciu de informaţii occidental şi sunt considerate credibile de către oficialii care le analizează, a mai relatat New York Times.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici