Chinezii şi americanii sunt neîncrezători unii în alţii, dar nici nu se consideră inamici

Chinezii şi americani sunt neîncrezători unii în alţii, însă doar o minoritate din fiecare ţară o consideră pe cealaltă inamică, potrivit unui studiu american.

113 afișări
Imaginea articolului Chinezii şi americanii sunt neîncrezători unii în alţii, dar nici nu se consideră inamici

Xi Jinping şi Barack Obama (Imagine: Arhiva Medifax Foto / AFP)

Majoritatea elitei chineze consideră că relaţiile dintre cele două cele mai mari economii mondiale sunt cordiale, în pofida frecventelor dezacorduri.

Rezultatele acestui studiu, efectuat în rândul elitelor americană şi chineză, precum şi în rândul reprezentanţilor claselor de mijloc, publicat joi, "nu reflectă viziunea vehiculată de obicei de către chinezi faţă de Statele Unite", a explicat Michael Swaine, autorul studiului comandat de fundaţia americană Carnegie.

"Acesta nu confirmă părerile internauţilor chinezi, care sunt în general războinici şi uneori char grandilocvenţi referitor la cum ar trebui să arate atitudinea Chinei faţă de America", a adăugat el.

O mare majoritate din cele două ţări apreciază că cealaltă ţară nu este demnă de încredere. Majoritatea elitelor chineze şi americane, dar şi 45% dintre reprezentanţii clasei de mijloc din China, o văd pe cealaltă ţară ca un concurent.

Însă doar 15% dintre americanii din clasa de mijloc şi 12% dintre omologii lor chinezi se consideră în mod reciproc inamici.

Aproximativ 27% din elita chineză apreciază că Statele Unite sunt o ţară inamică, faţă de doar 2% din elita americană. Această diferenţă s-ar explica prin faptul că numeroşi oficiali locali chinezi intră foarte puţin în contact cu străinătatea, explică Michael Swaine.

"Există un nivel de neîncredere printre elitele şi masele celor două ţări. Cu toate acestea, există o conştientizare puternică a necesităţii ca cele două ţări să-şi amelioreze relaţiile şi să coopere mai strâns", a mai explicat Swaine.

În China, studiul a fost efectuat în rândul a 2.597 de reprezentanţi ai clasei de mijloc şi 358 de membri ai elitei, în perioada martie-iulie 2012. În Statele Unite, el a fost efectuat în rândul a 1.004 americani din clasa de mijloc şi 305 membri ai elitei (printre care oficiali guvernamentali, ofiţeri de armată retraşi din activitate, directori de întreprinderi, jurnalişti sau profesori universitari), în perioada martie-mai 2012.

Sondajul a fost realizat înainte de dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), care au relevat atacuri informatice americane împotriva unor instalaţii chineze, ceea ce a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici