Chişinăul indexează compensaţiile pentru participanţii la lichidarea dezastrului de la Cernobîl

Compensaţiile băneşti pentru procurarea produselor alimentare, destinate cetăţenilor Republicii Moldova care au participat la înlăturarea efectelor dezastrului de la Cernobîl, vor fi indexate de la 1 aprilie, pentru prima dată anul acesta, relatează Moldpres, în pagina electronică.

12 afișări

Acest tip de prestaţii vor fi indexate de la 1 aprilie cu 12,7 procente, a comunicat într-o conferinţă de presă Raisa Jitari, şefă de direcţie la Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Potrivit lui Jitari, după indexare, compensaţia pentru procurarea produselor alimentare, destinată persoanelor care au participat la înlăturarea efectelor avariei de la Cernobîl, va constitui circa 338 de lei moldoveneşti (24 de euro). Totodată, cu 12,7 la sută vor fi indexate de la 1 aprilie şi pensiile militarilor, alte alocaţii sociale, cu excepţia alocaţiei pentru îngrijire.

Maria Bortă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), a precizat că de la 1 aprilie vor fi indexate cu 20 la sută pensiile pentru limită de vârstă, de invaliditate, de urmaş, pentru vechime în muncă unor categorii de angajaţi din aviaţia civilă, unor categorii de artişti, cadrelor din domeniul învăţămîntului şi sănătăţii, lucrătorilor vamali.

Totodată, vor fi indexate cu 20 la sută pensiile de invaliditate şi de urmaş pentru cetăţenii care au avut de suferit de pe urma avariei de la Cernobîl.

Valoarea medie a pensiei pentru limită de vârstă va constitui de la 1 aprilie circa 800 de lei, iar cea minimă va fi de 570 de lei pentru lucrătorii din economia naţională şi de 507 lei pentru cei din agricultură.

În Republica Moldova, pensiile sunt indexate anual începând cu 2003. Coeficientul de indexare se stabileşte prin hotărâre de Guvern şi constituie media dintre creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum şi cea a salariului mediu pe ţară pentru anul precedent. În 2008, pensiile au fost indexate cu 17 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici