Ciocniri între susţinători ai Fatah şi Hamas la Ramallah

Susţinătorii mişcărilor palestiniene rivale Fatah şi Hamas s-au confruntat vineri, în timpul unei manifestaţii de protest faţă de ofensiva israeliană în Fâşia Gaza, organizată la Ramallah, în Cisiordania.

29 afișări
Imaginea articolului Ciocniri între susţinători ai Fatah şi Hamas la Ramallah

Ciocniri între susţinători ai Fatah şi Hamas în timpul unor manifestaţii la Ramallah

Mii de palestinieni, care participau la două manifestaţii separate, una la apelul Hamas, care controlează Fâşia Gaza, iar cealaltă la chemarea facţiunilor naţionaliste grupate în jurul mişcării Fatah a lui Mahmoud Abbas, s-au adunat în centrul oraşului Ramallah, după marea rugăciune de vineri.

Forţele de ordine palestiniene, destul de numeroase, au reţinut acei manifestanţi care scandau sloganuri favorabile Hamasului şi aripei militare a acestei mişcări. Simpatizanţii Hamas au început să se bată cu susţinătorii Fatah.

Forţele de ordine au lansat grenade lacrimogene şi au folosit bastoane de cauciuc pentru a împrăştia manifestanţii, dintre care 13 au fost spitalizaţi, potrivit unor martori şi surse medicale.

Marşul organizat de Fatah a început de la sediul central al Autorităţii Palestiniene, unde a fost organizată o rugăciune în memoria victimelor ofensivei din Fâşia Gaza.

Mişcarea Fatah a fost alungată violent din Fâşia Gaza de către Hamas, în iunie 2007.

Hamas a făcut apel către palestinieni pentru a organiza o "zi a furiei" vineri, prin manifestaţii împotriva ofensivei din Fâşia Gaza, care s-a soldat cu peste 780 de morţi, de la debutul său, în 27 decembrie.

La Hebron, în sudul Cisiordaniei, aproximativ 3.000 de palestinieni au manifestat la apelul Hamas, în partea oraşului care se află sub control israelian. Aceştia au aruncat cu pietre în militarii israelieni, care au ripostat cu tiruri cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

La Nablus, în nordul Cisiordaniei, mii de manifestanţi au strigat "moarte Israelului" şi au scandat sloganuri ce chemau la unitatea palestinienilor. Un steag al statului evreu a fost ars.

La Ierusalim, au avut loc confruntări în anumite cartiere, după rugăciunea de vineri, între tineri palestinieni şi forţele de ordine, a constatat un fotograf de la AFP.

Palestinienii, majoritatea purtând măşti, au aruncat cu cocteiluri Molotov şi cu pietre împotriva forţelor de ordine israeliene, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Poliţia israeliană a mobilizat sute de agenţi ai forţelor de ordine în Ierusalimul de Est şi a limitat accesul pe Esplanada Moscheilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici