Circa 67% dintre simpatizanţii FN se pronunţă pentru plecarea lui Jean-Marie Le Pen din partid

Aproximativ 67% dintre simpatizanţii Frontului Naţional (FN) se pronunţă pentru plecarea lui Jean-Marie Le Pen din partid, iar alţi 74% consideră prezenţa sa mediatică mai degrabă un handicap pentru formaţiunea de extremă dreapta, potrivit unui sondaj Ifop, relatează AFP în pagina electronică.

86 afișări
Imaginea articolului Circa 67% dintre simpatizanţii FN se pronunţă pentru plecarea lui Jean-Marie Le Pen din partid

Circa 67% dintre simpatizanţii FN se pronunţă pentru plecarea lui Jean-Marie Le Pen din partid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urma declaraţiilor lui Jean-Marie Le Pen din emisiunea lui Jean-Jacques Bourdin de la RMC Info şi pentru BFM TV, dar şi în urma interviului acordat ulterior săptămânalului Rivarol, Frontul Naţional a plonjat din nou într-o criză", apreciază Ifop în acest sondaj efectuat pentru publicaţia Dimanche Ouest-France.

Potrivit sondajului, 62% dintre francezi (şi 74% dintre simpatizanţii FN) apreciază că statutul de preşedinte de onoare şi capacitatea sa de a se exprima frecvent în presă ale lui Jean-Marie Le Pen constituie un handicap pentru partid. Doar 6% (8% dintre simpatizanţi) le consideră un avantaj.

"În acest context, marcat de o succesiune de ieşiri mediatice provocatoare ale lui Jean-Marie Le Pen, 38% dintre francezi se pronunţă pentru plecarea sa din FN", notează institutul, în timp ce 6% se opun, iar 56% afirmă că le este indiferent.

Simpatizanţii FN sunt mult mai duri, 67% dintre ei dorind ca acesta să plece, faţă de 7% care nu sunt de acord cu acest lucru şi 26% care se declară indiferenţi, "ceea ce maschează, fără îndoială, tulburarea provocată de faptul că, deşi luările sale de poziţie nu sunt împărtăşite, ci sunt chiar condamnate, el rămâne în ochii lor liderul istoric al mişcării", apreciază Ifop.

Această plecare "ar putea să permită partidului să-şi lărgească audienţa, în măsura în care 17% dintre cei 80% de francezi care nu au votat cu Frontul Naţional nici la preşedinţie, nici la europene, ar putea să fie motivaţi să voteze pentru Frontul Naţional din care Jean-Marie Le Pen nu ar mai face parte", relevă institutul.

Astfel, "5% dintre aceşti 80% se declară întru totul motivaţi, ceea ce, raportat la întregul corp electoral, reprezintă 4%, adică o marjă deloc neglijabilă", notează Ifop.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici