Ciurchea: Peste 97.000 de carduri, activate luni până la ora 13.00

Peste 97.000 de carduri de sănătate au fost activate luni, până la ora 13.00, aproape dublu faţă de acum o săptămână, astfel că sistemul nu este şi nu a fost blocat, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

107 afișări
Imaginea articolului Ciurchea: Peste 97.000 de carduri, activate luni până la ora 13.00

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"În jumătate de zi au fost validate de două ori mai multe carduri decât săptămâna trecută. Aproximativ 3 la sută din carduri nu au fost distribuite. Anunţurile de genul 'de la 1 mai nu primiţi servicii medicale, nu mai primiţi reţete' sunt false", a spus Ciurchea.

El a precizat că, de la 1 mai, au fost acordate 7.431 de servicii medicale, dintre care 3.823 cu card şi 3.608 fără card, iar 2.946 de medici de familie au acordat servicii fără card.

"Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o întârziere în răspuns. (...) Nu am spus că totul este perfect. De peste şase luni spun că trebuie folosit cardul pentru a vedea ce probleme ridică sistemul. Am ajuns la un momnet când nu mai merge şi aşa. Vom folosi cardul. Va fi o perioadă în care vor fi probleme, dar, dacă asiguraţii înţeleg că primesc servicii, iar furnizorii că le sunt decontate, atunci vom intra în normal. Aşa a fost şi cu reţeta electronică. Cred că în două săptămâni nu vor mai fi probleme. Nu putem vedea răspunsul sistemului, dacă nu folosim cardul", a spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai precizat că instituţia a primit 150 de mailuri în care sunt sesizate probleme, unele legate de card.

Sistemul informatic este pregătit să suporte peste 10.000 de solicitări pe secundă. totuşi la 9.000 de solicitări pe secundă este normal ca un astfel de sistem să aibă întârziere, a explicat şi specialistul CNAS în informatică.

Întrebat ce sancţiuni riscă furnizorii care nu acordă servicii medicale pacienţilor care nu au card, directorul general al CNAS Radu Ţibichi a spus că mai întâi avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15% iar, în cele din urmă, rezilierea contractului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici