Cobasna, locul unde se află cel mai mare depozit de muniţie din Europa. Putin şi Zelenski se vor bate pentru Transnistria?

  • Depozitul de muniţie Cobasna este cel mai mare din Europa.
  • Conţine până la 20.000 de tone de arme şi muniţie din epoca sovietică ce au aparţinut Uniunii Sovietice, Cehoslovaciei şi Germaniei de Est.
  • În prezent, depozitul este păzit de aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi.
  • Încă de la începerea războiului Rusiei cu Ucraina, în Moldova a existat o teamă tot mai mare pentru depozitul de muniţii Cobasna, căci ar putea fi folosite într-un potenţial conflict militar.
11681 afișări
Imaginea articolului Cobasna, locul unde se află cel mai mare depozit de muniţie din Europa. Putin şi Zelenski se vor bate pentru Transnistria?

Sursa Foto - sila-rf.ru/ TVR

Depozitul este recunoscut din punct de vedere legal şi internaţional ca parte a Republicii Moldoova, dar se află amplasat în statul separatist nerecunoscut al Transnistriei. 

Transnistria a refuzat accesul inspectorilor internaţionali,  cu excepţia aşa-numitelor forţe militare de menţinere a păcii ale Rusiei aflate în regiunea încă de la sfârşitul războiului din Transnistria în 1992. transmite Deutsch Welle

În prezent, accesul civililor la depozitul de muniţii este restricţionat şi doar autorităţile ruse şi transnistrene au informaţii detaliate cu privire la cantitatea şi situaţia armelor depozitate. 

Moldova.org estimează că la Cobasna s-ar afla până la 20.000 de tone de arme din epoca sovietică (de la muniţie şi kalaşnikoave la tancuri T-34 şi T-55), iar depozitul ar fi păzit de aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi.

În Moldova a existat o temere tot mai mare pentru depozitul de muniţii. căci ar putea fi folosite de Rusia într-un potenţial conflict militar. Preocuparea pentru posibila detonare intenţionată sau accidentală a muniţiei a crescut în urma exploziei de la Beirut, Liban, din 2020. 

În plus, Academia de Ştiinţe a Moldovei a stabilit că o explozie totală a întregului arsenal, ce a depăşit data de expirare cu mult timp în urmă, ar fi echivalentă cu bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. 

Generalul Vitalie Marinuţa extima oentru TVR că explozia ar fi echivalentă cu o bombă atomică de 10 tone, l-a citat. 

ABC News a publicat o ştire în care raporta că Rusia a efectuat atacuri sub steag fals pentru a extinde războiul din Ucraina în Moldova încă din aprilie 2022.

Ultimele mutări ale trupelor ucrainene la graniţa cu Moldova arată că Ucraina este preocupată de tensiunile provocate de agenţii Rusiei şi activiştii rusofili ce orchestrează o lovitură de stat împotriva conducerii democratice de la Chişinău, dar mai ales, este îngrijorată în privinţa depozitului de la Cobasna. 

Dacă Rusia are acces la cel mai mare depozit de muniţie din Europa prin intermediul trupelor pro-ruse din Transnistria, chiar şi în ciuda vechimii armamentului sovietic, Putin ar căpăta avantaj militar împotriva Ucrainei dinspre sud-vest. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici