CoE pledează pentru reducerea numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui Moldovei

Coraportorii Consiliului Europei (CoE) pentru Republica Moldova, Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis, sosiţi marţi într-o vizită în ţară, au declarat că numărul de voturi pentru alegerea şefului statului trebuie să fie modificat de la 61 până la 51 sau 52, relatează Info-Prim Neo, în pagina online.

17 afișări
Imaginea articolului CoE pledează pentru reducerea numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui Moldovei

CoE pledează pentru reducerea numărului de voturi cu care Parlamentul R.Moldova alege şeful statului

Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei (CoE) pledează pentru modificarea art. 78 al Constituţiei în Parlament, în baza unui consens între Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi Partidul Comuniştilor (PCRM), urmată de dizolvarea Legislativului, organizarea unui scrutin anticipat, iar noul Parlament să funcţioneze după noile reguli.

Josette Durrieu (Franţa) a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul vizitei de lucru, că numărul de voturi pentru alegerea şefului statului trebuie să fie modificat gradual, adică de la 61 până la 51 sau 52, ceea ce constituie majoritatea simplă a deputaţilor aleşi. Josette Durieu spune că pentru a depăşi criza constituţională, forţele politice ar trebui să ţină cont de această variantă.

Coraportorul francez a spus că alegerea preşedintelui prin vot direct, după cum propune Alianţa pentru Integrarea Europeană, este o chestiune de viitor. "Dacă AIE şi PCRM nu vor ajunge la un consens în privinţa modificării art. 78 în Parlament aceasta va putea fi calificată drept o constatare politică. Atunci ar putea fi examinată propunerea de a organiza un referendum consultativ la care poporul să decidă dacă e mai bine ca preşedintele să fie ales prin vot direct sau nu", a precizat ea.

Josette Durrieu a menţionat că lucrurile nu mai pot rămâne în starea lor actuală, chiar dacă Republica Moldova a evitat haosul după tentative repetate de a alege şeful statului şi a demarat reformele.

Colegul său, coraportorul lituanian Egidijus Vareikis, a declarat că, în septembrie, la CoE va fi prezentat un raport despre Republica Moldova, care va fi supus votului la Strasbourg. "Vrem ca până în septembrie să avem ştiri bune din Republica Moldova. Doleanţa mea este ca Republica Moldova să aibă o vară politică aprinsă, iar în toamnă să vină cu ştiri bune, pe care să le includem în acest raport", a spus Vareikis.

Vareikis a mai declarat că Republica Moldova este "o ţară inedită", pentru că activează în pofida Constituţiei imperfecte. "Abordarea minimalistă este schimbarea cifrei de 61 la 51 sau 52, un exerciţiu foarte simplu de realizat. Nu este o problemă că preşedintele ar putea fi ales cu o majoritate simplă. Totodată, ales cu un număr mai mare de deputaţi se simte mai important. Cum veţi schimba aceste cifre? Cum va fi ales preşedintele? De către actualul sau viitorul Parlament? Acum este momentul ca Republica Moldova să examineze toate aceste posibilităţi şi să ia o decizie. Nu Comisia de la Veneţia va fi cea care va îmbunătăţi Constituţia Republicii Moldova, ci autorităţile alese în această ţară să o facă, chiar şi societatea, dacă este nevoie", a spus coraportorul.

Potrivit preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, prezent la conferinţă, Comisia de la Veneţia nu indică actualei guvernări cum să aleagă preşedintele - prin vot direct sau în Parlament. "Recomandările Comisiei sunt bune în cazul în care vom găsi un consens cu PCRM", a declarat Ghimpu, lăsând impresia că pune la îndoială atingerea consensului cu formaţiunea de opoziţie parlamentară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici