Colegiul Medicilor din România riscă să fie acuzat de antisemitism

Colegiul Medicilor din România riscă în mod inutil să îşi atragă acuzaţii de antisemitism, comparându-i pe medicii israelieni cu naziştii, a declarat preşedintele Asociaţiei Mondiale a Medicilor, doctorul Yoram Blachar, citat de cotidianul Haaretz în ediţia electronică.

26 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor din România riscă să fie acuzat de antisemitism

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae (Imagine: Mediafax Foto)

Blachar, medic israelian care conduce agenţia internaţională de etică în domeniul medical, a răspuns astfel declaraţiei de marţi a profesorului Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care i-a asimilat pe doctorii israelieni personalului medical de la Auschwitz.

În opinia lui Astărăstoae, medicii arestaţi "au cumpărat părţi din corpul unor persoane sărace, vulnerabile fără a le informa despre riscuri sau a le spune că este vorba despre un proiect de cercetare".

Potrivit lui Blachar însă, chiar dacă cei doi medici ar fi făcut trafic de ovare, acest lucru ar fi la "ani-lumină distanţă" de ceea ce se petrecea la Auschwitz.

Evreii şi israelienii care lucrează în România consideră că raidul poliţiei la clinica Sabyc din Bucureşti ar putea fi atribuit mai degrabă concurenţei - probabil din partea altor israelieni - decât antisemitismului sau xenofobiei. Rabinul Naftali Deutsch, a explicat că în Bucureşti există mai multe clinici de fertilizare israeliene pe care poliţia "nu le deranjează", adăugând că, "în mod cert, aceesta a fost un caz de dispută între clinici concurente, altfel acest lucru nu s-ar fi întâmplat".

Preşedintele comunităţii evreieşti din România, Aurel Vainer, a declarat că medicii din familia Miron au fost văzuţi în maşini scumpe. "Acesta şi alte semne de prosperitate provoacă invidie şi oamenii reacţionează negativ. Poate şi faptul că sunt străini a atrs atenţia asupra lor, dar nu văd nici o legătură cu faptul că sunt evrei. Şi românii bogaţi sunt adesea trataţi cu ostilitate. Aceasta este natura umană", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici