Comănescu: România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei

Ministrul Afacerilor Externe Lazăr Comănescu a declarat, marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic, că România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în concordanţă cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti, informează MAE.

18 afișări
Imaginea articolului Comănescu: România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei

Comănescu: România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat, la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic, "preocuparea deosebită a României faţă de recentele evoluţii din Georgia şi de conflictul care a izbucnit între Rusia şi Georgia".

Şeful diplomaţiei române a afirmat că escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat, fără echivoc, pericolul reprezentat de conflictele îngheţate din regiunile Mării Negre şi Caucazului şi că evenimentele din Georgia au arătat că actorii regionali nu pot preveni sau soluţiona singuri astfel de evoluţii.

"De aceea, comunitatea internaţională, îndeosebi UE, NATO şi OSCE trebuie să se implice mai mult în asigurarea păcii şi menţinerea stabilităţii în regiune", precizează MAE.

Potrivit MAE, "România consideră că în acest moment sunt prioritare respectarea deplină şi cu bună credinţă a acordului de încetare a focului, accesul populaţiei georgiene afectate la asistenţă umanitară şi crearea condiţiilor pentru asigurarea păcii, cu respectarea deplină a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei".

În cadrul reuniunii, ministrul Lazăr Comanescu a afirmat totodată că "România continuă să sprijine aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, în deplină concordanţă cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti".

Discuţiile în cadrul reuniunii au vizat, potrivit MAE, implicaţiile conflictului asupra securităţii şi stabilităţii euro-atlantice.

"Aliaţii au salutat Acordul de încetare a focului semnat de oficialii ruşi şi georgieni, că urmare a eforturilor UE, OSCE şi SUA şi au subliniat necesitatea implementării sale rapide, concrete şi cu bună-credinţă", informează MAE.

În plus, miniştrii aliaţi "au exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare faţă de situaţia umanitară, precum şi hotărârea de a se asigura, în coordonare cu alte organizaţii internaţionale, că populaţia afectată va primi asistenţa necesară".

MAE mai precizează că la reuniunea extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic a fost evidenţiată în acelaşi timp importanţa deosebită a sprijinirii eforturilor de reconstrucţie în Georgia şi, ca urmare a solicitării venite din partea Georgiei, s-a convenit asupra luării unor măsuri menite a evalua pagubele produse de acţiunile militare şi de a ajuta la restaurarea serviciilor critice necesare pentru reluarea activităţii publice şi a activităţii economice normale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici