Comisia de la Chişinău nu a descoperit dovezi privind implicarea României

Preşedintele comisiei pentru pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie de la Chişinău susţine că nu există elemente concrete care să ateste implicarea României în organizarea acestora, contrazicându-l astfel pe şeful statului, Vladimir Voronin, scrie Jurnal de Chişinău, în ediţia online.

13 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Chişinău nu a descoperit dovezi privind implicarea României

Comisia de la Chişinău nu a descoperit dovezi privind implicarea României

Preşedintele comisiei respective, comunistul Vladimir Ţurcan, prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, susţine că până în prezent comisia nu a descoperit nimic concret, în acest moment fiind analizate rapoartele mai multor instituţii de stat. Potrivit lui Ţurcan, comisia nu a luat încă nicio decizie pentru că aşteaptă ca instituţiile europene şi partidele de opoziţie să-şi delege reprezentanţii care să participe la lucrările ei.

Aceste precizări contrazic afirmaţiile pe care preşedintele Vladimir Voronin le făcea în urmă cu o săptămână la postul rusesc de radio Ecoul Moscovei, conform cărora comisia respectivă ar fi descoperit probe concludente care demonstrează că România ar fi implicată în organizarea protestelor violente de la Chişinău.

Vladimir Ţurcan a explicat că, după prima şedinţă publică a comisiei, s-a luat decizia ca aceasta să nu se mai întrunească până când partidele de opoziţie şi instituţiile europene nu îşi vor delega câte un reprezentant pentru a participa la lucrările acesteia. "Am solicitat în repetate rânduri celor trei partide de opoziţie să-şi desemneze reprezentanţii. Partidul Liberal ne-a anunţat clar că nu acceptă să delege pe nimeni, iar Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat au spus că se mai gândesc. Comisia Europeană şi Consiliul Europei urmează să decidă pe cine vor delega pentru a participa în comisia de stat, în aceste zile. Apoi ne vom întruni în şedinţă", a explicat el.

Ţurcan a adăugat că deocamdată comisia nu a făcut nicio descoperire, până în prezent fiind pregătite şi înaintate membrilor acesteia rapoartele instituţiilor implicate - Comisia Electorală Centrală, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Grăniceri. "Urmează să le analizăm şi să luăm o decizie împreună cu noii membri ai comisiei, care vor fi delegaţi de opoziţie şi structurile europene", a explicat el, precizând că deciziile vor fi adoptate prin unanimitate.

Cu toate acestea, în interviul acordat postului de radio Ecoul Moscovei, Vladimir Voronin declara că Bucureştiul ar fi avut complici în regizarea violenţelor postelectorale de la Chişinău.

"Rezultatele investigaţiilor Procuraturii Generale şi ale comisiei prezidenţiale speciale demonstrează participarea României în organizarea dezordinilor de la Chişinău după alegerile parlamentare", afirma preşedintele republicii Moldova. "Mai mult, se deschid noi pagini pe care nu le-am bănuit şi nu le putem admite", a adăugat el, sugerând că România nu putea organiza protestele de la Chişinău numai cu forţe proprii.

"Noi considerăm că nivelul de pregătire, mentalitatea şi capacităţile anumitor forţe din România, desemnate să promoveze o politică agresivă împotriva Republicii Moldova, nu au fost capabile să asigure acel nivel al agresiunii şi acel nivel de desfăşurare a provocării în masă din 7 aprilie. De aceea, cu siguranţă, există şi alte forţe care au participat la pregătirea şi desfăşurarea acestei acţiuni", a mai spus Voronin.

El a arătat că împotriva Republicii Moldova au fost folosite tehnologii electronice foarte avansate. "La 7 aprilie, când au fost atacate simultan serverele Preşedinţiei şi respectiv Ministerului de Interne, 80-90% dintre aceste atacuri au venit din partea României, dar au fost şi din alte ţări", a afirmat liderul comunist de la Chişinău. "Dar dacă ne-am aminti toate revoluţiile colorate, semnătura şi scenariul se pare că sunt aceleaşi", a adăugat el, sugerând o complicitate occidentală.

Procurorul General, Valeriu Gurbulea, a declarat, la rândul său, că nu poate comenta declaraţiile preşedintelui şi nici nu poate oferi detalii despre probele acumulate. "Nu o putem face acum pentru a nu prejudicia ancheta. Pot doar să vă spun că serverele mai multor instituţii de stat au fost într-adevăr atacate în acea zi, iar atacurile au venit din afara republicii", a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici