Comisia Europeană avertizează Germania că trebuie să acorde şomaj europenilor fără loc de muncă

Comisia Europeană avertizează Germania că trebuie să acorde şomaj europenilor care nu şi-au găsit un loc de muncă, scrie Süddeutsche Zeitung, care a obţinut un document al CE transmis Curţii Europene de Justiţie.

920 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană avertizează Germania că trebuie să acorde şomaj europenilor fără loc de muncă

Comisia Europeană avertizează Germania că trebuie să acorde şomaj europenilor fără loc de muncă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Juriştii Executivului european susţin, în poziţia transmisă Curţii Europene de Justiţie (CJUE), că excluderea europenilor de la ajutoarele sociale nu este conformă cu dreptul comunitar.

Dacă CJUE va fi de acord cu poziţia CE, europenii vor avea în viitor mai multe şanse pentru a obţine ajutor de şomaj în Germania, chiar şi în cazul în care nu îşi caută un loc de muncă, scrie publicaţia citată.

Poziţia Comisiei a fost transmisă în cazul unei românce de 24 de ani şi a fiului său. Cei doi trăiesc din 2010 în Germania. Tânăra a locuit la sora ei în Leipzig unde a studiat timp de 3 ani. Femeia a primit alocaţie pentru copil şi un spor de întreţinere, dar în momentul în care a solicitat ajutor de şomaj (Hartz-IV) a fost refuzată. Românca a dat statul german în judecată, dar Tribunalul social din Leipzig a decis, în iulie 2013, să solicite clarificări de la CJUE.

În prezent, statul german nu acordă ajutor de şomaj imigranţilor care vin în Germania în alte scopuri decât cel al căutării unui loc de muncă.

Comisia cere, însă, Berlinului să acorde un tratament egal tututor cetăţenilor din statele membre UE.

Pe de altă parte, politicieni de dreapta au declarat că trebuie restrâns dreptul europenilor la ajutoare sociale.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine.

"Imiganţii care vin în Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de şomaj), alocaţia pentru copii şi asigurarea de sănătate trebuie trimişi rapid înapoi în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple, ar trebui să ne gândim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, că muncitorii calificaţi sunt bineveniţi în ţara sa, dar a precizat că 46% din românii şi bulgarii ajunşi în Germania după 2007 nu au niciun fel de pregătire profesională, iar Berlinul nu trebuie să importe problemele altora.

"Institutul pentru piaţa muncii şi cercetare profesională a Agenţiei Federale pentru Muncă a estimat că în 2014 vor fi până la 180.000 de imigranţi din România şi Bulgaria, după deschiderea pieţei muncii. Există deja strigăte de ajutor în acest sens de mai bine de un an, printre altele de la oraşe şi comune", a declarat, într-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale, aliaţii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Acesta a mai precizat că trebuie restrâns accesul imigranţilor la sistemul de asigurări sociale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici