Comitetul rus de Anchetă: Opoziţia rusă pregătea o "revoluţie colorată"

Comitetul rus de Anchetă a anunţat marţi că dispune de probe potrivit cărora opoziţia rusă pregătea o "revoluţie", anul acesta, de tip prooccidental, ca cele de la începutul anilor 2000 în Ucraina şi Georgia.

342 afișări
Imaginea articolului Comitetul rus de Anchetă: Opoziţia rusă pregătea o "revoluţie colorată"

Comitetul rus de Anchetă: Opoziţia rusă pregătea o "revoluţie colorată" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comitetul de Anchetă este principalul organ de investigaţie, subordonat doar Kremlinului.

"S-a stabilit că, în primăvara lui 2012, s-a organizat o vizită în Lituania pentru grupuri de cetăţeni ruşi provenind din diferite regiuni, cu scopul de a participa la seminarii consacrate preluării puterii după exemplul "revoluţiilor colorate" care au avut loc anterior în alte ţări", afirmă Comitetul de Anchetă într-un comunicat.

Expresia desemnează în Rusia "revoluţia trandafirilor" din Georgia de la sfârşitul lui 2003 şi "revoluţia portocalie" de la sfârşitul lui 2004 în Ucraina, două mişcări de contestare populară care au adus la putere guverne pro-occidentale în aceste foste republici sovietice.

Liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov şi alţi doi activişti încarceraţi începând din octombrie, Leonid Razvozjaev şi Konstantin Ledeved, sunt pentru moment singurii inculpaţi în acest dosar.

Anchete au fost lansate în octombrie pe baza unei emisiuni a postului de televiziune pro-Kremlin NTV, în care s-a difuzat o înregistrare filmată cu camera ascunsă, în care, potrivit postului, Serghei Udalţov discuta despre acest tip de proiecte cu un parlamentar georgian, Guivi Targamadze, care ar fi urmat să le finanţeze.

"Ancheta a permis strângerea unor documente care confirmă finanţarea de către Guivi Targamadzé a activităţii ilegale a lui Udalţov, Razvozjaev şi Lebedev în vederea organizării de tulburări masive în Federaţia Rusă", adaugă Comitetul de Anchetă în comunicat.

Comitetul a confirmat că a efectuat marţi dimineaţa percheziţii la Moscova, la domiciliul opozantului Iuri Nabutovski, şi ale altor doi activişti, Taisia Aleksandrova şi Anna Kornilova.

Potrivit comunicatului, "documente electronice care conţineau publicaţii despre răsturnarea puterii" au fost confiscate în cursul acestor percheziţii.

Cei trei opozanţi au fost reţinuţi de către Comitetul de Anchetă pentru interogatoriu, în calitate de martori, potrivit aceleiaşi surse.

Liderul Frontului de Stânga Serghei Udalţov, vizat de o interdicţie de a părăsi Moscova, a fost şi el supus unui interogatoriu marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici