Compania farmaceutică GlaxoSmithKline va plăti 3 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii în SUA

GlaxoSmithKline a acceptat să plătească 3 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii în Statele Unite referitoare la comercializarea ilegală a unor medicamente şi la fraudarea programului Medicaid destinat familiilor cu venituri mici.

289 afișări
Imaginea articolului Compania farmaceutică GlaxoSmithKline va plăti 3 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii în SUA

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline va plăti 3 miliarde de dolari pentru închiderea unor investigaţii în SUA (Imagine: Mediafax Foto)

Penalizarea include şi acuzaţiile referitoare la medicamentul Avandia, destinat tratării diabetului şi care a adus grupului britanic venituri uriaşe, dar a cărui folosire implica riscuri cardiace majore.

Acordul de stingere a investigaţiilor este cel mai mare din istoria companiei, relatează Bloomberg.

Negocierile referitoare la termenii acordului vor fi finalizate anul viitor, se arată într-un comunicat al grupului britanic.

Costul va fi acoperit prin provizionele constituite deja de Glaxo şi vor fi plătite din resursele proprii ale companiei.

Glaxo se apropie astfel de sfârşitul unor investigaţii care durează de mai mulţi ani.

Grupul a alocat pentru închiderea anchetelor 2,2 miliarde de lire sterline (3,5 miliarde dolari), în ultimul trimestru al anului trecut, în anticiparea unui acord.


După plata penalizărilor, Glaxo va mai avea la dispoziţie 1 miliard de lire sterline din provizioanele totale de 2,9 miliarde de lire sterline constituite pentru litigii de acest tip şi nu a hotărât ce va face cu banii.

"Acordul trage o linie de final unei saga juridice de 10 ani şi elimină mari incertitudini referitoare la problemele companiei în justiţie", a declarat Gbola Amusa, analist la UBS în Londra.

Penalizarea acceptată de Glaxo este mai mare decât cea de 2,3 miliarde dolari pe care grupul Pfizer a plătit-o în 2009 în legătură cu comercializarea calmantului Bextra şi a altor medicamente.

Acordul legat de Bextra a fost la data respectivă cel mai mare acord de stingere a unui litigiu cu o companie farmaceutică din istoria SUA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici