Compania Yemenia îşi suspendă zborurile de la Marsilia

Compania Yemenia a anunţat joi că şi-a suspendat "începând din prezent" zborurile înspre şi de la Marsilia "pe o perioadă nedeterminată", în urma accidentului aeronavei Airbus 310, survenit marţi în apropierea insulelor Comore şi soldat cu moartea a 153 de persoane.

9 afișări
Imaginea articolului Compania Yemenia îşi suspendă zborurile de la Marsilia

Compania Yemenia îşi suspendă zborurile de la Marsilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, compania yemenită, care a fost nevoită să anuleze miercuri şi joi două zboruri de la Marsilia din cauza presiunii exercitate de manifestaţiile comunităţii comoriene locale, invocă "un caz de forţă majoră" şi îşi explică decizia prin "gravele evenimente survenite la aeroportul Marsilia-Provence în ultimele două zile şi comportamentelor violente reprobabile".

Compania Yemenia "nu poate să-şi continue în mod normal exploatarea liniilor sale la plecare şi la sosirea pe acest aeroport, fără a pune în mare pericol siguranţa pasagerilor, a clienţilor şi a angajaţilor care lucrează acolo", potrivit comunicatului.

"Compania regretă că această perioadă de doliu este afectată de comportamente inadmisibile ce interzic anchetarea într-o manieră calmă a cauzelor acestei catastrofe şi împiedică deplasarea familiilor victimelor la Moroni", adaugă compania.

La aeroportul din Marsilia-Provence, directorul adjunct al companiei Yemenia, Mohamed Zoubeidi, a declarat că "a decis să suspede pentru o perioadă nedeterminată zborurile de la Marsilia cu destinaţia Sanaa", şi compania s-a angajat "să asigure rambursarea biletelor pe toată durata" acestei măsuri.

Anunţul său, făcut la patru ore de la negocierile dintre Yemenia, conducerea aeroportului şi reprezentanţii comunităţii comoriene la Marsilia, a fost întâmpinat cu mesaje precum "anulaţi, anulaţi" şi "Yemenia, asasină" lansate de circa 100 de manifestanţi de origine comoriană care au vrut să obţină suspendarea definitivă a zborurilor sau cel puţin în sezonul estival.

"Ne-au trimis la plimbare", a precizat Nasser Moegne care a reprezentat comunitatea comoriană la negocieri, "nu mai vrem zboruri ale companiei Yemenia în insulele Comore".

La ora locală 21.30 (22.30, ora României), manifestanţii au părăsit sala de aşteptare a aeroportului după ce se declaraseră hotărâţi cu o oră înainte să-şi petreacă noapte în aeroport. Un reprezentant al poliţiei aeroportuare le-a dat asigurări că preşedintele Nicolas Sarkozy le-a promis că va pune la dispoziţie un avion pentru părinţii victimelor. El a adăugat că Pachetul de la Bobigny, care a fost însărcinat cu anchetare accidentului, a promis să prezinte frecvent noile constatări comunităţii comoriene de la Marsilia.

Sarkozy a anunţat joi că îi va primi săptămâna viitoare pe reprezentanţii familiilor victimelor şi că "bineînţeles că acestea vor putea merge la faţa locului. Ne vom organiza ca fiecare să poată să se reculeagă".

Anterior, compania Yemenia anunţase anularea zborului său prevăzut pentru ora locală 18.00 (19.00, ora României), sute de manifestanţi adunându-se încă de dimineaţă în sala de aşteptare a aeroportului pentru a împedica înregistrarea pasagerilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici