Condiţiile creditului acordat R. Moldova de Rusia ar putea fi costisitoare

Presa rusă scrie că împrumutul de jumătate de miliard de dolari oferit de Moscova Chişinăului este menit să îi ajute pe comunişti în alegeri, dar un ziar menţionează că detaliile nu au fost încă negociate, iar condiţiile Rusiei se pot dovedi costisitoare, relatează Europa Liberă în pagina online.

15 afișări
Imaginea articolului Condiţiile creditului acordat R. Moldova de Rusia ar putea fi costisitoare

Condiţiile creditului acordat R. Moldova de Rusia ar putea fi costisitoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ziarul Vremia Novostei scrie că împrumutul de 500 de milioane de dolari promis liderului moldovean este o dovadă de sprijin deschis din partea Moscovei, înaintea alegerilor anticipate de la 29 iulie. Rossiiskaia Gazeta, împreună cu alte ziare ruseşti, citează cuvintele de recunoştinţă rostite de Vladimir Voronin despre faptul că Rusia este prima şi probabil singura ţară care a sprijinit autorităţile legitim alese de la Chişinău împotriva încercărilor de a destabiliza R. Moldova după alegerile de la 5 aprilie.

Nezavisimaia Gazeta citează opinii ale unor experţi, care spun că Moscova este interesată de victoria lui Voronin şi a partidului său la anticipatele din iulie pentru că venirea la putere a opoziţiei naţionaliste de dreapta ameninţă cu revizuirea totală a relaţiilor moldo-ruse. Acelaşi ziar încearcă să ghicească dacă Rusia se va ţine de promisiune şi va acorda Republicii Moldova împrumutul de 500 de milioane de dolari.

Un expert citat de Nezavisimaia Gazeta observă că detaliile şi condiţiile împrumutului încă urmează a fi stabilite la nivelul celor două Guverne. Expertul Alexandr Karavaiev, de la Centrul Informaţional Analitic al Universităţii de Stat de la Moscova, sugerează că Rusia ar putea cere ca o parte a împrumutului să fie folosit de R. Moldova ca să achite datoriile pentru gazele ruseşti consumate de regiunea transnistreană.

Publicaţia electronică Vzglead se întreabă care este sensul ca Rusia să ofere împrumuturi pentru depăşirea crizei economice unor ţări ca Armenia, Belarus, Kîrgîzstan şi acum R. Moldova, în condiţiile în care Rusia însăşi vrea să împrumute din străinătate anul acesta circa 10 miliarde de dolari. Răspunsul pe care-l dă Vzglead este că împrumuturile ruseşti n-au nici o justificare economică şi reprezintă preţul plătit pentru loialitatea unor ţări din Comunitatea Statelor Independente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici