Condiţiile meteorologice extreme, afectează numeroase regiuni de pe glob

Numeroase regiuni de pe glob au fost afectate de condiţii meteorologice extreme de la începutul anului, marcate de inundaţii, valuri de căldură şi de frig neobişnuite, a anunţat Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM), citată de AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Condiţiile meteorologice extreme, afectează numeroase regiuni de pe glob

Inundaţii provocate de ploile musonice

Observaţiile preliminare au arătat că temperaturile la suprafaţa pământului au crescut în întreaga lume în ianuarie şi aprilie, atingând cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în aceste două luni, a anunţat OMM într-un comunicat difuzat marţi, la Geneva.

Aceste temperaturi par să fi fost cu 1,89 grade Celsius mai ridicate decât media lunii ianuarie şi cu 1,37 grade Celsius peste media din aprilie, menţionează organizaţia.

Numai în Europa, temperaturile în aprilie ar putea fi cu patru grade peste medie, a explicat Omar Baddour, cercetător în cadrul OMM.

"Începutul anului 2007 a fost foarte activ în materie de evenimente meteorologice extreme", a adăugat expertul.

Lista întocmită de organizaţie include ploile musonice din Asia de Sud, care au provocat, începând din iunie aproximativ 1.900 de morţi în Bangladeash, India şi Nepal, afectând circa 30 de milioane de persoane.

Ea menţionează şi inundaţiile care au afectat recent o parte din Marea Britanie, valul de căldură din Europa de Sud-Est, precipitaţiile abundente din iunie, din China, precum şi ciclonul Gonu, din iunie, care a traversat sultanatul Oman şi Iranul şi care a provocat moartea a 50 de persoane.

Lista nu omite nici viitura de pe Nil din iunie, care a afectat Sudanul, sau importantele căderi de zăpadă din Africa de Sud şi din unele zonde din America de Sud, inundaţiile din Maldive din mai sau cele din Uruguay, cele mai grave din 1959, potrivit OMM.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici