Condoleezza Rice cere UE să acţioneze mai rapid în privinţa statutului Kosovo

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a cerut marţi aliaţilor europeni să nu excludă luarea unor "decizii dure" privind planurile de independenţă ale Kosovo.

1 afișare
Imaginea articolului Condoleezza Rice cere UE să acţioneze mai rapid în privinţa statutului Kosovo

Condoleezza Rice cere UE să acţioneze mai rapid în privinţa statutului Kosovo

Rice avea programate discuţii despre Kosovo în cadrul întâlnirii cu miniştrii de externe ai Germaniei, Franţei şi Marii Britanii.

Oficialul american a argumentat că este nevoie de o "înţelegere clară" şi o viziune comună referitor la statutul Kosovo, iar aceasta va fi discutată în cadrul acestei întâlniri.

"Există unele riscuri în a continua să aşteptăm ceea ce trebuie făcut, şi anume rezolvarea statutului Kosovo", a precizat ea.

"Cred desigur că ar fi bine să avem un rezultat al alegerilor din Serbia", a declarat ea. "Dar la un moment dat vom fi nevoiţi să luăm decizii dure, iar amânarea unor decizii dure nu face ca acestea să fie mai uşoare", a adăugat Rice.

Kosovo îşi va declara probabil independenţa curând după alegerile prezidenţiale sârbe, al căror al doilea tur se va desfăşura la începutul lunii viitoare.

Statele Unite şi majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să recunoască independenţa Kosovo după declararea unilaterală a independenţei.

Serbia, sprijinită de Rusia, se opune independenţei Kosovo, administrată de ONU din 1999 după bombardarea Serbiei de către NATO, pentru a împiedica uciderea şi purificarea etnică a albanezilor în războiul armatei sârbe împotriva insurgenţilor.

Germania, împreună cu Statele Unite şi alte ţări, se tem de crearea unui vid periculos, dacă Uniunea Europeană nu acţionează mai rapid în sensul recunoaşterii independenţei Kosovo, faţă de care unele state membre UE ca Grecia şi Cipru se opun.

"În momentul de faţă chiar încercăm să vedem dacă se poate face mai mult pentru a facilita tranziţia astfel încât aceasta să devină o forţă de stabilitate în Balcani, şi nu de instabilitate", a declarat Rice.

În timpul vizitei de o zi la Berlin, Rice se va întâlni de asemenea şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după care se va îndrepta către Davos, (în Elveţia) pentru a susţine un discurs în cadrul Forumului Economic Anual.

Întâlnirea cu Lavrov, prilej cu care se vor reuni miniştri din statele membre permanente ale Consiliului de Securitate şi din Germania, se va concentra pe încercarea de a ajunge la un acord privind o a treia rezoluţie ONU împotriva Iranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici