Condoleezza Rice s-a întâlnit în Rusia cu reprezentanţii opoziţiei şi ai societăţii civile

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, s-a întâlnit, marţi, la Moscova, cu reprezentanţii opoziţiei şi ai societăţii civile, în încercarea de a deschide dialogul politic în Rusia.

8 afișări
Imaginea articolului Condoleezza Rice s-a întâlnit în Rusia cu reprezentanţii opoziţiei şi ai societăţii civile

Condoleezza Rice s-a întâlnit în Rusia cu reprezentanţii opoziţiei şi ai societăţii civile (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt în mare măsură în asentimentul dumneavoastră în ceea ce priveşte situaţia politică de aici. Statele Unite pot stimula crearea unui sistem politic mai deschis", le-a spus Rice participanţilor.

Printre invitaţi s-au numărat lideri ai opoziţiei, slab reprezentaţi în Parlament. De asemenea, a fost prezent şi Robert Gates, secretarul american al Apărării.

Rice a criticat de mai multe ori concentrarea puterii sub controlul Kremlinului şi modul în care preşedintele Vladimir Putin se raportează la libertăţile democratice.

Vladimir Putin este cel mai popular politician din Rusia, fiind creditat de către sondajele de opinie la peste 70 la sută.

Întrebată dacă liderii ruşi vor fi nemulţumiţi de întâlnirile sale cu reprezentanţii societăţii civile, Rice a răspuns: "Cred că este de aşteptat".

Printre persoanele invitate la sediul ambasadei americane a fost şi Grigori Iavlinski, liderul formaţiunii politice Iabloko, precum şi Vladimir Rizhkov, un politician independent care a pierdut locul în Duma de Stat.

Au lipsit fostul premier Mihail Kasianov şi fostul campion la şah Garry Kasparov.

Rice şi-a exprimat speranţa că Dmitri Medvedev, ales preşedinte al Rusiei, va avea o nouă abordare în privinţa drepturilor omului.

Robert Gates şi Condoleezza Rice se află la Moscova pentru întâlniri cu omologii ruşi pe tema chestiunilor bilaterale, inclusiv pe tema scutului american antirachetă. "Cu fiecare schimbare, există posibilitatea de schimbare", a spus secretarul de Stat american. "Sper să vedem noi reforme în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor politice. Sper că într-o bună zi vor exista mai mulţi concurenţi în alegerile din Rusia", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici