CONFERINŢA GENEVA II: Opoziţia siriană îi cere lui al-Assad să predea puterea unui guvern de tranziţie. RĂSPUNSUL autorităţilor siriene

Liderul coaliţiei opoziţiei siriene Ahmad Jarba l-a îndemnat miercuri pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să predea puterea unui guvern de tranziţie, în cursul sesiunii de deschidere a Conferinţei Geneva II, la Montreux. Ulterior, ministrul sirian al Informaţiilor a declarat că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, nu se va retrage de la putere.

249 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA GENEVA II: Opoziţia siriană îi cere lui al-Assad să predea puterea unui guvern de tranziţie. RĂSPUNSUL autorităţilor siriene

Liderul coaliţiei opoziţiei siriene Ahmad Jarba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 15:29: Bashar al-Assad nu se va retrage de la putere, insistă delegaţia siriană la reuniunea Geneva II

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, nu se va retrage de la putere, a declarat ministrul sirian al Informaţiilor cu ocazia conferinţei de pace Geneva II, desfăşurată la Montreux, în apropiere de Geneva.

"Bashar al-Assad nu va pleca", a spus Omran al-Zohbi, cerând comunităţii internaţionale să ajute Damascul să "combată terorismul".

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa insistă pentru înlăturarea regimului Bashar al-Assad şi pentru instalarea unui guvern de tranziţie în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 120.000 de morţi.

Opoziţia siriană îi cere lui al-Assad să predea puterea unui guvern de tranziţie

"Îndemn (delegaţia regimului) să semneze imediat documentul Geneva I (care prevede) transferul prerogativelor de către al-Assad, inclusiv al celor militare şi în domeniul securităţii, unui Guvern de tranziţie", a declarat Jarba.

Pe de altă parte, televiziunea siriană a difuzat miercuri discursul susţinut de liderul opoziţiei Ahmad Jarba la Conferinţa de pace privind Siria pe fundalul unor imagini prezentate drept "crime teroriste".

Televiziunea nu i-a menţionat numele şi nu a reluat declaraţiile acestuia pe burtieră, aşa cum a procedat în cazul altor intervenţii în cadrul conferinţei, ale cărei lucrări au fost deschise la Montreux.

Ea a păstrat banda cu afirmaţiile ministrului sirian de Externe Walid Mouallem, care a susţinut un discurs înaintea lui Jarba.

Ecranul era împărţit în două. În partea dreaptă era transmis discursul lui Ahmad Jarba cu menţionea "Montreux, Elveţia", iar în stânga erau prezentate imagini cu morţi şi distrugeri, sub titlul "Crime teroriste în Siria".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici