Conflictul din Etiopia: Abiy Ahmed, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2019, anunţă o operaţiunea militară „finală şi crucială” împotriva forţelor din Tigray

  • Primul ministru al Etiopiei spune că o operaţiunea militară „finală şi crucială” va fi lansată în zilele următoare împotriva guvernului regiunii rebele Tigray.
  • Premierul Abiy Ahmed, într-o postare pe reţelele de socializare, a declarat marţi că termenul de trei zile acordat liderilor şi forţelor speciale din regiunea Tigray „a expirat astăzi”.
  • Abiy, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut, continuă să respingă pledoariile internaţionale pentru dialog şi decalare în conflictul ce s-a declanşat acum două săptămâni în Cornul Africii şi s-a revărsat şi în ţara vecină, Eritreea.
  • Peste 25.000 de refugiaţi etiopieni au trecut graniţa în Sudan.
970 afișări
Imaginea articolului Conflictul din Etiopia: Abiy Ahmed, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2019,  anunţă o operaţiunea militară „finală şi crucială” împotriva forţelor din Tigray

Conflictul din Etiopia: Abiy Ahmed, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2019, anunţă o operaţiunea militară „finală şi crucială” împotriva forţelor din Tigray

Vecinii africani alarmaţi, inclusiv Uganda şi Kenya, cer o rezoluţie paşnică, dar guvernul Abiy consideră că guvernul regional Tigray este ilegal după ce a organizat în "mod sfidător" alegeri locale în septembrie. Guvernul regional Tigray se opune amânării alegerilor naţionale până anul viitor din cauza pandemiei COVID-19 şi desconsideră guvernul federal al lui Abiy ilegal, spunând că mandatul său a expirat.
 
Guvernul federal al Etiopiei a confirmat marţi, de asemenea, efectuarea de noi atacuri aeriene în regiunea Tigray, numindu-le „ atacuri cu precizie chirurgicală” şi neagând afirmaţia guvernului Tigray că civilii au fost ucişi.
 
Comunicaţiile şi legăturile de transport cu regiunea Tigray rămân aproape complet întrerupte, ceea ce face dificilă verificarea de instituţii internaţionale a revendicărilor ambelor părţi.
 
Peste 25.000 de oameni s-au refugiat în ţara vecină Sudan.
 
 
Cine luptă în Etiopia?
 
Conflictul pune forţele guvernului etiopian şi miliţia aliată împotriva trupelor loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care este partidul de guvernare din regiunea Tigray. Primul ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed, a lansat operaţiuni militare în Tigray în data de 4 noiembrie, după ce a acuzat autorităţile locale că au atacat un lagăr militar şi că au încercat să jefuiască bunuri militare. TPLF neagă acuzaţia şi l-a acuzat pe Abiy că a inventat povestea pentru a justifica ofensiva.
 
Unde este Tigray?
 
Regiunea se află în colţul muntos de nord-vest al Etiopiei şi se învecinează cu Eritreea şi Sudan. Există aproximativ 7 milioane de locuitori, dintr-o populaţie etiopiană totală de 110 milioane, dar regiunea a jucat un rol important în istoria recentă a ţării.
 
Ce spun cele două părţi?
 
Fiecare are naraţiuni foarte diferite. În termeni generali, conducerea tigraiană susţine că Abiy este un autoritar orientat spre centralizarea puterii departe de regiuni, care se bucură de un grad semnificativ de autonomie în temeiul constituţiei. Primul-ministru şi susţinătorii săi spun că conducerea Tigrayanului este un partener dur care ameninţă coeziunea ţării.
 
Analiştii spun că confruntarea ar fi putut fi evitată. TPLF a dominat coaliţia de guvernare a Etiopiei timp de decenii înainte ca Abiy să ajungă la putere în 2018. Abidy a împins schimbări pe scară largă menite să deschidă mass-media şi economia, dar care au stârnit şi tensiunile etnice.
 
Viitorul Etiopiei
 
Marea îngrijorare este că conflictul destabilizează Etiopia, care este deja plină de tensiuni etnice, şi ar putea duce la un şoc în regiune. Amplificarea conflictului ar putea fi extrem de dăunătoare uneia dintre cele mai fragile regiuni din Africa. Eritreea este deja implicată în conflict, TPLF lansând atacuri cu rachete asupra capitalei eritreene, Asmara.
 
Majoritatea analiştilor cred că Sudanul, care se află în mijlocul propriei tranziţii democratice, îl va susţine pe Abiy. Dar există întotdeauna perspectiva ca conflictul să scape de sub control şi să transforme o parte sau întreaga Etiopie într-o „Libia în Africa de Est”.
 
 
 
Refugiaţii etiopieni care au fugit de lupte intense din regiunea Tigray se adună la centrul de recepţie de la frontieră cu statul sud-estic Kasala.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici