Confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi la Alger

Confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi, urmate de arestări, au avut loc sâmbătă în Piaţa 1 Mai din Alger, unde a început un marş la apelul opoziţiei pentru "o schimbare a sistemului", dar care a fost interzis, relatează martorii.

29 afișări

Aproximativ 2.000 de manifestanţi blocaţi de un important dispozitiv al forţelor de ordine au forţat cordonul de securitate şi au început să meargă spre Piaţa Martirilor.

Toată zona este încercuită de sute de membri ai forţelor de ordine în uniformă, cu vehicule blindate, mobilizaţi pentru marşul organizat de Coordonarea Naţională pentru Schimbare şi Democraţie (CNCD), care regrupează formaţiuni politice, societatea civilă şi sindicate autonome.

Jurnalistul AFP prezent la locul marşului a fost martorul a două arestări, inclusiv a unui deputat din cadrul Adunării pentru Cultură şi Democraţie (RCD), Othman Maazuz.

Alţi jurnalişti au declarat că au asistat la mai multe arestări, în timp ce preşedintele RCD, Said Sadi, a criticat faptul că "decanul Ligii de apărare a drepturilor omului algerian, Ali Yahia Abdelnour, în vârstă de 90 de ani, a fost bruscat" de forţele de ordine.

La rândul lor, aproximativ 20 de tineri contramanifestanţi îl susţineau pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika, strigând că "Bouteflika nu este Mubarak", aluzie la demisia de vineri a preşedintelui egiptean Hosni Mubarak.

Acest marş a fost anunţat de CNCD încă de la crearea sa, la 21 ianuarie, în urma protestelor violente de la începutul anului, soldate cu cinci morţi.

Autorităţile au luat măsuri draconice, cu aproape 30.000 de poliţişti mobilizaţi în capitală, pe tot traseul participanţilor la marş, până la Piaţa Martirilor, situată la o distanţă de circa patru kilometri de Piaţa 1 Mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici