Congresul avertizează: SUA riscă recesiunea în 2013 dacă aplică o cură de austeritate forţată

Statele Unite riscă să intre în recesiune în 2013 dacă aplică o cură de austeritate forţată, fără să modifice legile privind bugetul până la sfârşitul anului, a avertizat miercuri Biroul pentru Buget al Congresului american (CBO) într-un studiu.

171 afișări
Imaginea articolului Congresul avertizează: SUA riscă recesiunea în 2013 dacă aplică o cură de austeritate forţată

Congresul avertizează: SUA riscă recesiunea în 2013 dacă aplică o cură de austeritate forţată (Imagine: Shutterstock)

Casa Albă a reacţionat imediat, apreciind că acest raport ar arăta necesitatea ca republicanii din Congres să voteze prelungirea înlesnirilor fiscale acordate clasei mijlocii după sfârşitul acestui an, lăsându-le în acelaşi timp să expire pe cele acordate celor mai bogaţi contribuabili.

Potrivit legislaţiei actuale, deficitul bugetar al statului federal ar trebui să scadă la 641 de miliarde de dolari în exerciţiul bugetar aferent anului 2013, care începe la 1 octombrie, reprezentând 4% din PIB, faţă de 7,3% în 2012, anunţă CBO în ultimele sale previziuni economice şi bugetare.

Această ameliorare a situaţiei conturilor publice va fi posibilă, cu toate acestea, cu preţul unei întoarceri a economiei în recesiune, cu o scădere a PIB-ului "de 0,5% la nivel anual în al patrulea trimestru din 2013 şi o creştere a ratei şomajului la aproape 9% în semestrul doi din 2013", se precizează în studiu.

Rata oficială a şomajului în Statele Unite, în iulie, era de 8,3%.

Situaţia la care se referă CBO este cunoscută sub numele de "fiscal cliff", cu care SUA se pot confrunta începând din ianuarie.

Legea prevede că, în lipsa obţinerii unui acord până la sfârşitul anului între tabăra democrată a preşedintelui Barack Obama şi cea a opoziţiei republicane asupra modalităţii de reducere a datoriei publice, un anumit număr de măsuri de relansare economică şi de reducere de impozite vor expira la 1 ianuarie, când vor intra în vigoare scăderi automate ale cheltuielilor publice.

Preşedintele Băncii Centrale americane (Fed) Ben Bernanke anunţa încă din iulie că, în acest caz, ţara riscă o nouă "recesiune".

Un organism independent faţă de partide, CBO funizează o estimare a rezultatelor altui scenariu bugetar, potrivit căruia ar fi prelungite majoritatea reducerilor impozitelor (mai ales cele acordate celor mai bogaţi, pusă la îndoială de Obama, care candidează pentru un nou mandat), în timp ce reducerea automată a cheltuielilor publice ar fi anulată.

În acest caz, estimează Biroul, deficitul bugetar ar atinge 1.000 miliarde de dolari, adică 6,5% din PIB, iar creşterea economică o scădere anuală de 1,7% în al patrulea trimestru din 2013, în care şomajul ar urma să fie de aproximativ 8%.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, a apreciat că raportul CBO "nu face decât să sublinieze necesitatea ca republicanii din Camera Reprezentanţilor să urmeze exemplul Senatului (în care majoritari sunt democraţii) şi să adopte o lege care să ofere familiilor din clasa de mijloc certitudinea că nu îşi vor vedea impozitele crescând la începutul anului viitor".

Într-un comunicat, Carney i-a acuzat pe republicani, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, că "revin în forţă asupra aceloraşi politici care au condus la criza economică" din 2008. "Ei sunt pregătiţi să ia clasa de mijloc ostatică în cazul în care nu acordăm noi reduceri de impozite masive milionarilor şi miliardarilor, reduceri pe care nu ni le putem permite şi care nu vor face nimic pentru consolidarea economiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici