Congresul din Honduras suspendă temporar unele libertăţi constituţionale

Congresul din Honduras a aprobat, miercuri, suspendarea provizorie a mai multor libertăţi contituţionale pe durata restricţiilor de circulaţie impuse până la sfârşitul săptămânii, la propunerea Guvernului, au declarat surse parlementare de la Tegucigalpa.

14 afișări
Imaginea articolului Congresul din Honduras suspendă temporar unele libertăţi constituţionale

Congresul din Honduras suspendă temporar unele libertăţi constituţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Restricţionarea parţială" a fost propusă de Guvern şi aprobată de Congres, au declarat doi deputaţi care au participat la sesiune.

"Măsura autorizează menţinerea în detenţie a persoanelor arestate pentru mai mult de 24 de ore şi suspendă garanţii precum libertatea de asociere şi de reuniune, precum şi dreptul la liberă circulaţie", a explicat Doris Gutierrez, din partea partidului de stânga Unificarea Democratică.

Această iniţiativă prezentată de preşedintele interimar Roberto Micheletti, "este în esenţă o restricţionare parţială, în vigoare simultan cu restricţiile de circulaţie", a precizat Marcia Villeda, din partea Partidului Liberal, formaţiunea politică a lui Roberto Micheletti şi a lui Manuel Zelaya.

Restricţiile de circulaţie instituite duminică de preşedintele Congresului, Roberto Micheletti, numit la conducerea statului după destituirea preşedintelui Manuel Zelaya, a fost prelungită până la sfârşitul săptămânii, între orele 22.00 şi 05.00, potrivit ultimelor orare anunţate miercuri de Roberto Micheletti.

Între timp, preşedintele destituit, Manuel Zelaya, a fost primit la Washington de oficialii americani, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei Statelor Americane (OAS), au anunţat, miercuri, reprezentanţii administraţiei americane.

Casa Albă şi Departamentul de Stat au precizat că Manuel Zelaya s-a întâlnit cu secretarul de stat adjunct american Tom Shannon şi cu înaltul consilier pentru America Latină al Consiliului Naţional de Securitate, Dan Restrepo.

Tom Shannon "a reiterat că Statele Unite vor ca în Honduras să se revină la ordinea constituţională", a precizat un oficial american.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Robert Gibbs a asigurat că Washingtonul continuă să "urmărească îndeaproape" situaţia din Honduras.

Manuel Zelaya, destituit duminică printr-o lovitură de stat militară, s-a deplasat, miercuri, în Panama pentru a asista la învestitura noului şef de stat al acestei ţări, Ricardo Martinelli.

Statele Unite au anunţat, miercuri, că şi-au suspendat activităţile militare desfăşurate împreună cu forţele armate din Honduras, iar OAS a oferit, miercuri, un termen de 72 de ore Hondurasului pentru a-l reinstaura la preşedinţia ţării pe Manuel Zelaya.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici