Congresul SUA, îngrijorat de intenţia Administraţiei Trump de a oferi tehnologie nucleară unui stat din Orientul Mijlociu

Administraţia Trump intenţionează să transmită Arabiei Saudite cunoştinţe tehnologice privind energia atomică, se arată într-un raport al unei comisii din Camera Reprezentanţilor, existând temeri că această acţiune ar putea intensifica eforturile de înarmare nucelară în Orientul Mijlociu.

690 afișări
Imaginea articolului Congresul SUA, îngrijorat de intenţia Administraţiei Trump de a oferi tehnologie nucleară unui stat din Orientul Mijlociu

Congresul SUA, îngrijorat de intenţia Administraţiei Trump de a oferi tehnologie nucleară unui stat din Orientul Mijlociu (Foto: 123RF)

Camera Reprezentanţilor de la Washington, controlată de democraţi, a iniţiat o anchetă în legătură cu planurile Casei Albe de a construi reactoare nucleare în Arabia Saudită, informează BBC News online.

Raportul Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor notează că o anchetă în acest sens are "o importanţă critică, deoarece eforturile Administraţiei de a transfera tehnologia nucleară americană sensibilă în Arabia Saudită par să fie în curs de desfăşurare".

Pe 12 februarie, Preşedintele Donald Trump s-a întâlnit reprezentaţi ai unor companii de energie nucleară pentru a discuta despre posibilitatea construirii de centrale atomice în ţările din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită.

Arabia Saudită a semnalat că doreşte să apeleze la energie nucleară pentru a-şi diversifica sursele de energie şi pentru a-şi acoperi necesităţile energetice tot mai mari.

Există însă temeri că oferirea de tehnologie nucleară Arabiei Saudite ar antagoniza şi mai mult Iranul şi ar putea provoca o cursă periculoasă a înarmării nucleare în această regiune volatilă.

Potrivit unor surse citate de congresmani, preşedintele Donald Trump este "direct implicat în eforturile" în acest sens.

Negocierile anterioare între Riad şi Washington privind transferul de tehnologie nucleară s-au încheiat după ce Arabia Saudită a refuzat să fie de acord cu măsurile de protecţie împotriva utilizării tehnologiei pentru dezvoltarea de arme atomice, însă Administraţia Trump ar putea considera aceste garanţii ca nefiind obligatorii, potrivit organizaţiei non-guvernamentale ProPublica.

Potrivit surselor citate în raportul comisiei, "în Statele Unite, interese comerciale private puternice au făcut în mod agresiv presiuni pentru transferul de tehnologii nucleare extrem de sensibile către Arabia Saudită".

Aceste entităţi comerciale ar putea "obţine miliarde de dolari în urma contractelor asociate cu construcţia şi exploatarea de centrale nucleare în Arabia Saudită".

Casa Albă nu a făcut încă niciun comentariu pe această temă.

Autorii raportului au conchis că o investigaţie va stabili dacă Administraţia de la Washington acţionează "în interesele securităţii naţionale ale Statelor Unite sau, mai degrabă, [slujeşte] pe cei care vor avea de câştiga

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici