"Consecinţe grave" în lume în caz de intrare în ambasada Ecuadorului din Londra, avertizează ALBA

Eventuala intrare a poliţiei britanice în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a-l aresta pe Julian Assange ar avea "consecinţe grave în lume", au avertizat sâmbătă miniştrii de Externe din grupul ALBA, care include aliaţii Ecuadorului, în special Cuba, Venezuela şi Nicaragua.

1111 afișări
Imaginea articolului "Consecinţe grave" în lume în caz de intrare în ambasada Ecuadorului din Londra, avertizează ALBA

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Lansăm un avertisment Guvernului Marii Britanii în legătură cu consecinţele grave care s-ar declanşa în lumea întreagă în caz de agresiune directă asupra integrităţii teritoriale a Republicii Ecuador la Londra", au declarat şefii diplomaţiei blocului într-un comunicat citit de ministrul venezuelan de Externe Nicolas Maduro, la încheierea summitului convocat de urgenţă.

"Refuzăm ameninţările intimidante proferate de purtătorii de cuvânt ai Guvernului Marii Britanii deoarece acestea încalcă principiile de suveranitate şi integritate teritorială", adaugă declaraţia.

Miniştrii de Externe din cadrul Alianţei Bolivariene pentru America (ALBA) s-au reunit la două zile după ce Ecuadorul i-a acordat azil diplomatic lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, care s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra la 19 iunie pentru a evita extrădareasa către Suedia, unde trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru viol şi agresiune sexuală.

Guvernul Ecuadorului s-a revoltat împotriva ameninţărilor lansate de autorităţile britanice că vor pătrunde în ambasada acestuia din Londra pentru a-l aresta pe Assange, chiar dacă ministrul britanic de Externe William Hague a dezminţit această intenţie.

Totuşi, ALBA a susţinut sâmbătă că "ameninţările proferate de Guvernul Marii Britanii, care presupun posibilitatea unei intrări nedorite în sediul diplomatic al Ecuadorului din Londra pentru a-l aresta pe Julian Assange, constituie acte de intimidare care aduc atingere integrităţii teritoriale a Republicii Ecuador".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici