Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte miercuri pe tema planurilor de colonizare ale Israelului

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri într-o şedinţă de urgenţă în care va evoca noile proiecte de colonizare ale Israelului în Ierusalimul de Est, au declarat marţi diplomaţi citaţi de AFP.

127 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte miercuri pe tema planurilor de colonizare ale Israelului

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte miercuri pe tema planurilor de colonizare ale Israelului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste discuţii urgente au fost solicitate de către Iordania luni seara, în urma unei cereri a reprezentantului palestinian la ONU Riyadh Mansour, care a îndemnat cele 15 state membre ale Consiliului "să analizeze situaţia de criză din Ierusalimul de Est".

Iordania, membru nepermanent al Consiliului, joacă rolul de intermediar pentru palestinieni.

Israelul a anunţat luni că accelerează planurile de constuire a aproximativ 1.000 de locuinţe în Ierusalimu de Est, afectând şi mai mult atmosfera deja tensionată din partea palestiniană a oraşului, anexat şi ocupat de Israel. Palestinienii au avertizat că o asemenea acţiune ar putea să declanşeze "o explozie" de violenţă.

În scrisoare, emisarul palestinian îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU să ceară Israelului să dea înapoi imediat şi "să revină pe calea păcii, pe care a abandonat-o în mod clar".

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au subliniat cât de mult complică asemenea proiecte ajungerea la o soluţie negociată în conflictul israeliano-palestinian care, în prezent, pare foarte îndepărtată.

Palestinienii vor să transforme Ierusalimul de Est în capitala statului la care aspiră, iar comunitatea internaţională consideră ilegală anexarea şi ocuparea Ierusalimului de Est de către Israel.

Reuniunea de miercuri are loc în contextul în care palestinienii depun eforturi în vederea adoptării unei rezoluţii ONU care să impună 2016 ca dată-limită a ocupaţiei israeliene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici