Consiliul de Securitate ONU exprimă "preocupare" privind criza din Myanmar şi cere "eliberarea tuturor deţinuţilor" politici

  • Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite exprimă "preocupare profundă" privind criza din Myanmar
  • "Exprimăm preocupare profundă" privind instaurarea stării de urgenţă în Myanmar şi cerem "eliberarea tuturor deţinuţilor" politici, subliniază Consiliul de Securitate ONU
  • Armata din Myanmar a preluat puterea printr-o lovitură de stat
619 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate ONU exprimă "preocupare" privind criza din Myanmar şi cere "eliberarea tuturor deţinuţilor" politici

Consiliul de Securitate ONU exprimă "preocupare" privind criza din Myanmar şi şi cerem "eliberarea tuturor deţinuţilor" politici

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă", joi, privind criza din Myanmar, unde a avut loc o lovitură de stat militară, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici.

"Exprimăm preocupare profundă" privind instaurarea stării de urgenţă în Myanmar şi cerem "eliberarea tuturor deţinuţilor" politici, arată o declaraţie a membrilor Consiliului de Securitate ONU, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Textul declaraţiei, elaborat de Marea Britanie, nu condamnă direct lovitura de stat militară din Myanmar, în contextul în care China şi Rusia nu au fost de acord cu o astfel de formulare, au explicat surse diplomatice.

Beijingul consideră criza din Myanmar o "afacere internă" a ţării, conform unui diplomat.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat vehement lovitura de stat militară din Myanmar.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Luni dimineaţă, Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat intervine în contextul în care noua legislatură urma să înceapă săptămâna aceasta, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya.

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici