Consiliul de Securitate ONU face apel la un dialog urgent în Irak

Consiliul de Securitate ONU a condamnat, joi, toate actele de terorism comise în Irak, unde combatanţi jihadişti continuă să avanseze către Bagdad, şi face apel la un dialog urgent între toate părţile din această ţară.

148 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate ONU face apel la un dialog urgent în Irak

Consiliul de Securitate ONU face apel la un dialog urgent în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 15 membri ai Consiliului au ţinut timp de două ore consultări cu uşile închise, la New York, în cursul cărora emisarul special al Naţiunilor Unite în Irak, Nikolai Mladenov, a făcut o prezentare a situaţiei de la faţa locului.

La finalul reuniunii, Consiliul şi-a exprimat în unanimitate sprijinul faţă de Guvernul de la Bagdad şi poporul irakian în lupta lor împotriva comabatanţilor jihadişti din cadrul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL). După ce au ocupat, de la începutul săptămânii, teritorii în nord-vestul Irakului, aceştia din urmă avansau joi către capitală, învingând o armată aflată în derută.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului, a apreciat că situaţia din Irak reprezintă "o ocazie excepţională pentru un nou început", marcat de lansarea "unui dialog naţional deschis" şi soluţionarea "multitudinei de întrebări" rămase.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate presează Guvernul irakian şi comunitatea internaţională să ajute misiunea ONU de la faţa locului să răspundă la criza umanitară.

Potrivit lui Ciurkin, cei 15 membri condamnă "toate actele teroriste şi extremiste" comise în Irak, dar avertizează că Bagdadul trebuie să rezolve numeroase dosare complexe, între care cele de natură politică, socială, comunitară şi în domeniul petrolier.

Ambasadorul francez la ONU, Gérard Araud, a evocat la rândul său necesitatea ca Bagdadul să angajeze un dialog politic, scriind pe Twitter, în cursul reuniunii, că situaţia din Irak "are o dimensiune esenţial politică".

"Bagdadul trebuie să răspundă la îngrijorările sunniţilor şi să întindă mâna către kurzi", potrivit diplomatului francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici