Consiliul Europei condamnă regimul lui Iosif Stalin pentru Marea foamete

Parlamentarii din cadrul Consiliului Europei au condamnat miercuri regimul lui Iosif Stalin pentru că a organizat Marea foamete la sfârşitul anilor '20 în mai multe republici sovietice, o catastrofă calificată drept "genocid" în legislaţia ucraineană.

59 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei condamnă regimul lui Iosif Stalin pentru Marea foamete

Consiliul Europei condamnă regimul lui Iosif Stalin pentru Marea foamete

Rezoluţia adoptată cu 81 de voturi pentru şi patru împotrivă aminteşte că în această fostă republică sovietică "Holodomor" (foametea provocată din motivaţii politice) a fost recunoscut "ca un act de genocid împotriva ucrainenilor".

Dar aceasta este singura menţionare a termenului "genocid" în acest document de compromis, care evocă în repetate rânduri "o catastrofă umană" şi "politica nemiloasă a regimului stalinist".

În Ucraina, milioane de ţărani şi familiile acestora au murit de foame ca urmare a interdicţiei de părăsire a zonelor afectate şi a confiscării cerealelor. Milioane de persoane au murit înfometate în Bielorusia (Belarus), Kazahstan, Republica Moldova şi în Rusia, în punctul culminant al crizei alimentare din 1932-1933.

Preşedintelel ucrainean, Viktor Ianukovici, a aplanat dezbaterea declarând marţi la Strasbourg că "recunoaşterea Marii foamete ca un act genocidar în special împotriva unei naţiuni nu ar fi corectă, nu ar fi justă".

"A fost o tragedie împărtăşită de popoarele care în acea perioadă făceau parte dintr-un stat, Uniunea Sovietică", a subliniat el.

Rezoluţia adoptată "condamnă ferm politicile crude adoptate de regimul stalinist, asimilabile unei crime împotriva umanităţii, deoarece au dus la moartea a milioane de persoane nevinovate".

Textul avertizează împotriva oricărei tentative de a justifica aceste politici şi îi invită pe istorici să coopereze în cadrul unor programe independente de cercetare şi să le facă publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici