Consiliul Europei denunţă condiţiile ”inumane” în care trăiesc migranţii în Grecia: Cum ţin autorităţile elene copiii şi bebeluşii în astfel de condiţii traumatizante?

  • Comitetul anti-tortură (CPT) al Consiliului Europei a denunţat condiţiile în care sunt ţinuţi migranţii în Grecia.
  • Cele mai grele condiţii sunt în regiunea Evros şi pe insula Samos.
  • CPT: ”Aceste condiţii constituie în mod clar un tratament inuman şi degradant.”
554 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei denunţă condiţiile ”inumane” în care trăiesc migranţii în Grecia: Cum ţin autorităţile elene copiii şi bebeluşii în astfel de condiţii traumatizante?

Profimedia

Comitetul anti-tortură (CPT) al Consiliului Europei a denunţat, într-un raport publicat joi, 19 noiembrie, condiţiile „inumane” de retenţie rezervate migranţilor din Grecia, îndemnând ţara să îşi revizuiască politica de primire, relatează Le Figaro. 
 
”Credinţa că aceste condiţii dificile vor împiedica migranţii să ajungă în Grecia pare să primeze, indiferent de factorii care îi fac pe aceşti oameni să-şi rişte viaţa pentru a intra în ţară,” scriu autorii raportului. 
 
Însă, CPT subliniază că problema necesită o „abordare europeană coordonată”, considerând că „nu poate scuti statul grec de obligaţiile sale în materie de drepturi ale omului”.
 
După o vizită care a avut loc în martie, observatorii denunţă practicile de la locul de muncă, în special în regiunea Evros, cea mai estică parte a Greciei, la graniţa cu Turcia şi pe insula Samos, separată de Turcia de o strâmtoare de doar 1,6 kilometri lăţime.
 
CPT nu înţelege cum autorităţile elene ţin copiii mici şi bebeluşii în astfel de condiţii traumatizante pentru perioade de până la o lună sau mai mult”, scriu ei.
 
În portul Samos, au vizitat două camere de 42 şi 32 de metri pătraţi, cu capacitate de 43 şi respectiv 50 de persoane, fără încălzire, iluminat şi paturi. Aceştia indică condiţii igienice deplorabile şi migranţii care nu au „nicio posibilitate de contact cu lumea exterioară”.
 
”Aceste condiţii constituie în mod clar un tratament inuman şi degradant”, conchide CPT, care solicită autorităţilor elene să „ia măsuri”. Autorii raportului mai susţin că justiţia elenă alege să-i judece pe numeroşi migranţi pentru „intrarea ilegală” pe teritoriu şi le impune pedepse de până la 4 ani de închisoare şi 10.000 de euro amendă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici