Consiliul ONU pentru Drepturile Omului acuză Israelul de tortură

Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a adoptat marţi un raport privind situaţia din Israel, care acuză autorităţile israeliene că au folosit "tortura fizică şi mentală" împotriva deţinuţilor arabi.

87 afișări
Imaginea articolului Consiliul ONU pentru Drepturile Omului acuză Israelul de tortură

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului acuză Israelul de tortură

Documentul cere Israelului să "pună capăt torturilor fizice şi mentale" şi "oricăror forme de tratament sau pedeapsă crude, inumane şi degradante".

Consiliul, care a analizat situaţia drepturilor omului în Israel în cadrul Analizei periodice universale (EPU), a cerut Guvernului israelian să ratifice Protocolul adiţional al Convenţiei Internaţionale împotriva torturii.

Consiliul a cerut, de asemenea, Israelului să recunoască competenţa Comisiei antitortură a ONU (CAT) şi să adopte "cât mai curând posibil" în legislaţie elementele acestei Convenţii împotriva torturii.

Foarte critic cu privire la situaţia din teritoriile palestiniene şi din Fâşia Gaza, raportul a fost apreciat drept "prea favorabil Israelului" de către grupările arabe, care nu au aprobat capitolul care saluta cooperarea Guvernului israelian în cadrul EPU.

După o scurtă întrerupere a sesiunii, s-a ajuns la un compromis: delegaţii care au "mulţumit" Israelului pentru participarea, deschiderea şi disponibilitatea de a coopera" în cadrul analizei Consiliului au fost enumerate explicit, iar raportul a fost adoptat prin consens.

"Unele state au vrut să politizeze dezbaterea într-o incintă consacrată drepturilor omului, nu politicii", a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Aharon Leshno-Yaar.

Pe de altă parte, Israelul a respins ferm declaraţiile unui oficial al ONU care a calificat drept "crimă împotriva umanităţii" politica Israelului faţă de palestinienii din Fâşia Gaza.

"Credibilitatea acestui expert a suferit o lovitură gravă prin comunicatul său care trădează mai degrabă propagandă antiisraeliană decât limbaj al adevărului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Ygal Palmor.

"În aceste condiţii înţelegem mai bine de ce acest expert este astăzi discreditat în ochii organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului în lume şi în cele mai înalte sfere ale ONU", a adăugat acesta.

Expertul ONU pentru drepturile omului în teritoriile palestiniene, Richart Falk, a cerut marţi Naţiunilor Unite să "pună în aplicare normele recunoscute privind «responsabilitatea de a proteja» o populaţie civilă care este pedepsită colectiv de politica asimaltă unei crime împotriva umanităţii".

Israelul este ţinta unor "critici din partea oficialilor ONU, de regulă foarte prudenţi din perioada apartheid-ului din Africa de Sud", a adăugat Falk, denunţând totodată "asediul menţinut cu brutalitate de către Israel asupra Fâşiei Gaza".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Israelului, "situaţia din Fâşia Gaza este rezultatul direct al violenţelor promovate de Hamas împotriva civililor israelieni dar şi a populaţiei palestiniene" de la preluarea puterii în teritoriu de către mişcarea palestiniană în 2007.

Israelul a consolidat, la 5 noiembrie, blocajul impus în Fâşia Gaza din iunie 2007, închizând toate punctele de trecere, ca replică faţă de continuarea tirurilor cu rachete că partea de sud a Israelului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici