Convenţia de la Viena: Persoana diplomatului, inviolabilă;nu poate fi supus niciunei forme de arestare

Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede în articolul 29 că "persoana agentului diplomatic este inviolabilă" şi că diplomatul "nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţiune".

1546 afișări
Imaginea articolului Convenţia de la Viena: Persoana diplomatului, inviolabilă;nu poate fi supus niciunei forme de arestare

Convenţia de la Viena:Persoana diplomatului, inviolabilă;nu poate fi supus niciunei forme de arestare

Potrivit articolului 29 din Convenţie, la care Federaţia Rusă este parte, la fel ca şi România: "Persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţiune. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale.
Statul acreditar (n.red.: statul în care diplomatul este acreditat să îşi desfăşoare misiunea) tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale".

Potrivit regulilor de drept diplomatic şi consular, în cazul în care este declarat persona non grata, diplomatul are la dispoziţie un anumit interval de timp pentru a părăsi statul pe al cărui teritoriu se află iar după expirarea acestei perioade îşi pierde privilegiile şi imunităţile prevăzute în Convenţie.

Printre imunităţile şi privilegiile de care se bucură membrii corpului diplomatic figurează şi imunitatea de jurisdicţie penală. Potrivit articolului 31 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, diplomatul se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar. De asemenea, potrivit Convenţiei, agentul diplomatic nu este obligat să depună mărturie.

Astfel potrivit articolului 30, "locuinţa particulară a agentului diplomatic se bucură de aceeaşi inviolabilitate şi de aceeaşi ocrotire ca şi localurile misiunii" iar "documentele sale, corespondenţa sa şi (...) bunurile sale se bucură de asemenea de inviolabilitate".

În cazul expulzării unui diplomat, adoptarea unei măsuri reciproce nu este automată.

Serviciul Federal de Securitate rus a anunţat luni arestarea diplomatului Gabriel Grecu, secretar I la ambasada României la Moscova, pentru încercare de a obţine informaţii militare secrete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici