Convoi ONU, atacat de sârbi în Kosovo

Sârbii au atacat luni un convoi ONU care transporta mai mulţi sârbi reţinuţi în urma unui raid, permiţând câtorva deţinuţi să evadeze, au declarat martorii.

10 afișări
Imaginea articolului Convoi ONU, atacat de sârbi în Kosovo

Convoi ONU, atacat de sârbi în Kosovo

Atacul a avut loc după ce poliţia ONU a asediat tribunalul Naţiunilor Unite din nordul Kosovo şi a preluat controlul asupra instituţiei, de la sârbii care îl ocupaseră cu forţa cu trei zile în urmă. Zeci de sârbi au fost arestaţi în cursul raidului.

Poliţia ONU a folosit gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze sute de sârbi care se adunaseră după raid şi s-au implicat în ciocniri cu poliţia şi forţele NATO de menţinere a păcii.

Tineri sârbi au aruncat cu pietre şi petarde spre trupele franceze din cadrul NATO, iar cabina unui vehicul NATO a luat foc.

Un martor a declarat că deţinuţii au evadat când sârbii au deschis cu forţa un vehicul din convoiul ONU.

Minoritatea sârbă din Kosovo respinge independenţa autoproclamată a teritoriului faţă de Serbia. Guvernul sârb a precizat că nu va accepta niciodată secesiunea şi îşi va extinde autoritatea în zonele sârbe din nordul Kosovo.

Peste 500 de poliţişti ONU, majoritatea ucraineni, au participat la raidul din cursul dimineţii.

Înaintea raidului, sute de trupe franceze în vehicule blindate au blocat drumurile de acces spre tribunalul din nordul oraşului, care este divizat între sârbi şi albanezi.

Sârbii nu au opus rezistenţă în timp ce erau conduşi spre vehiculele ONU, cu cătuşe la mâini. Poliţia a îndepărtat steagul Serbiei amplasat pe imobil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici