Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune (Video)

Coreea de Nord a lansat duminică dimineaţa o rachetă cu rază lungă de acţiune, Statele Unite afirmând că Phenianul a realizat un test cu o rachetă de tip Taepodong-2.

26 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune (Video)

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tirul a avut loc la ora locală 11.30" (5.30, ora României), a declarat Kim Eun-hye, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Lansarea a fost confirmată de autorităţile americane, ruse şi japoneze.

Un oficial guvernamental citat de agenţia sud-coreeană Yonhap a precizat că racheta a transportat un satelit.

Coreea de Nord a avertizat cu mai mult de o lună în urmă că va plasa pe orbită, între 4 şi 8 aprilie, un satelit de telecomunicaţii, care va survola nordul arhipelagului japonez. Statele Unite şi aliaţii lor asiatici bănuiau însă că lansarea ar putea acoperi un tir experimental cu o rachetă cu rază lungă de acţiune Taepodong-2.

Preşedinţia sud-coreeană a apreciat că încă nu se poate pronunţa încă asupra rezultatului testului. "Guvernul nu poate decât să îşi exprime dezamăgirea şi regretele după lansarea iresponsabilă a unei rachete cu rază lungă, care reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii în peninsulă şi în lume", a declarat Lee Dong-kwan, purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Japonia a apreciat drept "extrem de regretabil" testul de duminică şi a anunţat că va sesiza Naţiunile Unite. "Vom protesta energic împotriva Coreei de Nord", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Takeo Kawamura.

Prima treaptă a rachetei "pare" să fi căzut în Marea Japoniei, iar cea de-a doua, în Oceanul Pacific, a precizat guvernul japonez.

Conform Centrului de Criză al guvernului japonez, racheta pare să fi survolat partea de nord a insulei Honshu în jurul orei locale 11.37 (5.37, ora României).

Phenianul susţine că a reuşit să plaseze un satelit pe orbită

Coreea de Nord a reuşit duminică să plaseze un satelit pe orbită, a afirmat agenţia de presă oficială a regimului comunist, KCNA.

"Oamenii de ştiinţă şi tehnicienii noştri au reuşit să plaseze satelitul Kwangmyongsong-2 pe orbită datorită rachetei Unha-2 (de asemenea cunoscută şi ca Taepodong-2 - n.r.), conform proiectelor naţionale în materie de dezvoltare spaţială", a precizat KCNA.

"Satelitul îşi efectuează rotaţiile în mod normal pe orbită", a adăugat textul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici