Coreea de Nord a redeschis instalaţiile de reprocesare a combustibilului nuclear

Coreea de Nord a repus în funcţiune instalaţiile de reprocesare a combustibilului nuclear, care ar putea servi la fabricarea unei bombe, a afirmat miercuri presa sud-coreeană.

71 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a redeschis instalaţiile de reprocesare a combustibilului nuclear

Coreea de Nord a redeschis instalaţiile de reprocesare a combustibilului nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Recent au fost văzuţi vapori ieşind dintr-o unitate de la Yongbyon, la nord de Phenian, semn al reactivării instalaţiilor de producţie a plutoniului susceptibil că ar fi folosit la fabricarea unei bombe nucleare, a precizat publicaţia sud-coreeană Chosun Ilbo.

"Sateliţi americani de spionaj au reperat recent semne, precum vaporii de apă, care indică faptul că instalaţiile de reprocesare, care fuseseă oprite, au fost reactivate", adaugă publicaţia, citând un oficial care a vorbit sub protecţia anonimatului.

Coreea de Nord şi-a anunţat la 14 aprilie retragerea de la negocierile în şase (Rusia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia şi China), suspendarea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi reactivarea instalaţiilor nucleare după condamnarea sa în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru lansarea unei rachete la 5 aprilie.

Phenianul s-a angajat în februarie 2007 să închidă instalaţiile de producţie a plutoniului de la Yongbyon, în cadrul unui acord încheiat în cadrul negocierilor multilaterale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici