Coreea de Nord a testat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a testat vineri mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune în largul coastelor sale de vest, a relatat o agenţie sud-coreeană.

50 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a testat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a testat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune (Imagine: Mediafax Foto)

Lansarea rachetelor are loc la o zi după expulzarea mai multor oficiali sud-coreeni dintr-un complex industrial comun situat la nord de graniţă după ce autorităţile de la Seul au recomandat comuniştilor să respecte drepturile omului şi să nu mai tărăgăneze negocierile de dezarmare nucleară.

"Coreea de Nord ar fi lansat mai multe rachete, probabil de rază scurtă de acţiune, în Marea de Vest (Marea Galbenă)", a relatat agenţia Yonhap, citând o sursă guvernamentală.

Cabinetul preşedintelui sud-coreean a confirmat informaţiile. Un purtător de cuvânt a declarat în cursul unei conferinţe de presă că regimul de la Phenian a lansat rachete cu rază scurtă de acţiune în cadrul unui exerciţiu militar.

"Credem că Phenianul nu doreşte o deteriorare a relaţiilor dintre Sud şi Nord", a declarat Lee Dong-kwan.

Noul preşedinte sud-coreean, Lee Myung-bak, a declarat că doreşte să renunţe la atitudinea conciliantă promovată timp de zece ani de preşedinţii de stânga de la Seul care au acordat Phenianului ajutoare financiare semnificative fără a primi nimic în schimb, considerând că acesta este preţul care trebuie plătit pentru stabilitate.

Guvernul lui Lee a anunţat că este dispus să investească masiv în Coreea de Nord cu condiţia ca Phenianul să întrunească o serie de condiţii, precum renunţarea la programul său nuclear şi repatrierea celor peste 1.000 de cetăţeni sud-coreeni răpiţi sau deţinuţi de comunişti după războiul Coreean din perioada 1950-1953.

Phenianul a transmis astfel două mesaje, comentează Masao Okonogi, expert în Coreea la Universitatea Keio din Tokyo.

Primul mesaj este adresat Statelor Unite, după discuţiile de la Geneva, şi exprimă nemulţumirea Coreei de Nord faţă de presiunile exercitate de Washington pentru a sista procesul de îmbogăţire a uraniului, a declarat el. Celălalt este o ripostă la schimbarea de poziţie a Guvernului Lee.

"Avertizează Seulul să nu modifice lucrurile deja agreate de Nord şi Sud", a precizat Okonogi.

Coreea de Nord dispune de peste 1.000 de rachete, cel puţin 800 fiind balistice, care pot lovi orice punct din Coreea de Sud şi majoritatea Japoniei, au declarat experţii. Astfel de manevre coincind deseori cu perioade de tensiune politică.

În paralel cu testele militrae, presa oficială de la Phenian a lansat o retorică virulentă la adresa Statelor Unite, acuzându-le de blocarea negocierilor în format de şase menite să demilitarizeze statul nord-coreean.

"Cu cât negociem mai mult, cu atât suntem mai dezamăgiţi de comportamentul administraţiei Bush", a relatat agenţia KCNA, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian.

"Dacă Statele Unite continuă să amâne soluţionarea problemei nucleare insistând asupra unui lucru inexistent, acest fapt ar putea avea un impact major asupra dezasamblării complexului nuclear", a adăugat oficialul de la Phenian.

"Să fie clar, noi nu am îmbogăţit uraniu şi nu am cooperat cu nici o altă ţară în cadrul proiectelor nucleare. Nici nu am visat la aşa ceva", a subliniat acesta.

Comandantul celor 22.000 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud şi care sprijină armata sud-coreeană de aproape 670.000 de combatanţi a declarat că cele două efective combinate ar putea învinge cu uşurinţă armata nord-coreeană de 1,2 milioane de militari.

"Dacă Phenianul ar ataca (...) îi vom învinge repede şi decisiv şi vom pune capăt conflictului în condiţiile impuse de noi", a declarat generalul B.B. Bell vineri dimineaţă, înainte de manevrele nord-coreene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici