Coreea de Nord explorează metode de război neconvenţional

Coreea de Nord se îndreaptă din ce în ce mai mult spre metode de război neconvenţional deoarece ştie că armata sa va fi învinsă într-o confruntare directă cu Statele Unite şi Coreea de Sud, a precizat marţi un general american.

200 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord explorează metode de război neconvenţional

Coreea de Nord explorează metode de război neconvenţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nord-coreenii îşi îndreaptă eforturile spre domenii precum războiul cibernetic, dispozitive explozibile artizanale şi rachete, a declarat generalul Walter Sharp, comandant al forţelor americane în Coreea de Sud.

"Cred că nord-coreenii ţin probabil cont de faptul că nu pot câştiga o ofensivă convenţională în toată regula", a precizat generalul Sharp, care a făcut aceste afirmaţii în faţa unui grup de jurnalişti specializaţi în domeniul apărării.

Ţinând cont de capacităţile forţelor sud-coreene şi americane, acestea "se îndreaptă incontestabil" către un tip de ameninţare neconvenţională sau "asimetrică", a explicat el.

În consecinţă, militarii americani au încercat să înveţe de pe urma conflictelor din Irak şi din Afganistan unde dispozitivele explozibile artizanale plasate pe drumuri s-au dovedit a fi arma preferată a insurgenţilor, potrivit generalului.

Armata americană se pregăteşte de asemenea ca nord-coreenii să folosească instrumentele războiului cibernetic şi s-a asigurat, alături de cea sud-coreeană, că securizează reţelele de comunicaţii sensibile, esenţiale pentru desfăşurarea unor astfel de operaţiuni, susţine Sharp.

Programul balistic nord-coreean ar putea fi considerat de asemenea ca un aspect al acestei strategii asimetrice, în măsura în care are ca scop permiterea regimului de la Phenian să şantajeze şi să reacţioneze la forţele convenţionale ale aliaţilor.

Generalul Sharp a făcut referire la starea de sănătate a liberului nord-coreean Kim Jong-il, care ar fi fost victima unui atac cerebral în august 2008. Chiar dacă este slăbit, el pare să ţină în continuare frâiele puterii, se bucură de o "sănătate bună" şi "deţine controlul", a afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici