Coreea de Nord îşi va desemna noua conducere la 28 septembrie

Membrii partidului unic nord-coreean se vor reuni la 28 septembrie pentru alegerea noii conduceri, a anunţat, marţi, agenţia oficială de informaţii de la Phenian, apreciind drept "istorică" întrunirea la care fiul lui Kim Jong-Il ar putea fi desemnat drept succesor al tatălui său.

25 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord îşi va desemna noua conducere la 28 septembrie

Coreea de Nord îşi va desemna noua conducere la 28 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Conferinţa Partidului Muncitorilor din Coreea în vederea alegerii organelor de conducere supremă va avea loc la Phenian, la 28 septembrie", a precizat Agenţia centrală de informaţii coreeană.

Analiştii consideră că delegaţii la conferinţă - prima convocată după 1966 - urmează să decidă succesiunea la conducerea ţării, asigurată în prezent de Kim Jong-Il, în vârstă de 68 de ani şi suferind de probleme de sănătate, şi să permită transferul puterii către cel mai tânăr dintre fiii acestuia, Jong-Un, în vârstă de 27 de ani.

Cotidianul japonez Tokyo Shimbun a afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că Partidul Muncitorilor l-a desemnat deja pe Jong-Un drept succesor al tatălui său, conform unui document care pare oficial. Textul afirmă că Jong-Un a primit de la părinţii săi "o educaţie revoluţionară şi un simţ al autorităţii", "calităţi necesare" pentru continuarea revoluţiei.

Liderul nord-coreean pare să fi accelerat pregătirile pentru retragerea din funcţie după un atac cerebral suferit în august 2008. Surse din serviciile secrete sud-coreene, citate de canalul de televiziune YTN, afirmă că starea sa de sănătate s-a deteriorat după vizita în China din august.

Chiar dacă va fi desemnat drept succesor al tatălui său, Jong-Un, educat în Elveţia, ar putea rămâne în plan secundar pentru o perioadă. Până în prezent, în exteriorul ţării nu a fost văzută nici o fotografie a acestuia.

Reuniunea partidului unic nord-coreean a fost programată iniţial pentru începutul lunii septembrie, însă a fost amânată fără explicaţii. Presa sud-coreeană a apreciat că amânarea s-ar putea datora inundaţiilor şi taifunului care au afectat Coreea de Nord în august, provocând moartea a zeci de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici