Coreea de Nord pune capăt unui acord militar cu Seulul

Armata nord-coreeană a anunţat joi că va pune capăt unui acord privind prevenirea oricărei confruntări armate cu Coreea de Sud, în contextul unei crize acute în Peninsula Coreeană, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

23 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord pune capăt unui acord militar cu Seulul

Coreea de Nord pune capăt unui acord militar cu Seulul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Statului Major nord-coreean a avertizat, într-un mesaj transmis forţelor armate sud-coreene, în legătură cu posibilitatea unui atac imediat, în cazul în care Coreea de Sud va încălca frontiera intercoreeană din Marea Galbenă, a precizat KCNA.

Acest nou anunţ intervine în contextul în care Phenianul a hotărât să rupă relaţiile bilaterale cu Seulul şi a proferat miercuri noi ameninţări la adresa regimului sud-coreean.

Această nouă criză între cele două ţări surori, dar inamice, despărţite de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), a fost declanşată de publicarea, săptămâna trecută, a rezultatelor unei anchete internaţionale care stabilea că o corvetă sud-coreeană, Cheonan, a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană. În acest incident au fost ucişi 46 de marinari sud-coreeni.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a reafirmat miercuri susţinerea Statelor Unite faţă de Coreea de Sud, care intenţionează să determine Coreea de Nord "să plătească" pentru scufundarea corvetei şi să ceară Consiliului de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Clinton, care a dat asigurări Seului de "angajamentul ferm" al Statelor Unite privind securitatea aliatului său sud-coreean, a cerut regimului izolat de la Phenian să înceteze "provocările şi politica sa de ameninţare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici