Coreea de Nord va îmbogăţi uraniu şi îşi va utiliza plutoniul în scopuri militare

Coreea de Nord, împotriva căreia Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit sancţiunile în replică la testul său nuclear din 25 mai, a anunţat sâmbătă că va îmbogăţi uraniu şi îşi va utiliza plutoniul în scopuri militare.

26 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord va îmbogăţi uraniu şi îşi va utiliza plutoniul în scopuri militare

Coreea de Nord va îmbogăţi uraniu şi îşi va utiliza plutoniul în scopuri militare

"Opţiunea constând în abandonarea armelor nucleare a devenit un lucru imposibil şi puţin ne pasă dacă unii ne autorizează sau nu să dispunem de arme nucleare", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

"În primul rând, tot plutoniul extras va fi utilizat în scopuri militare. O treime dintre barele de combustibil au fost deja procesate", adaugă textul.

"În al doilea rând, vom începe îmbogăţirea uraniului", continuă comunicatul, adăugând că ţara dispune de tehnologia necesară datorită construirii de reactoare pe bază de apă uşoară.

De asemenea, Phenianul a avertizat că orice blocadă impusă Coreei de Nord va fi considerată un act de război.

Aceasta este prima reacţie oficială nord-coreeană după rezoluţia adoptată vineri de Consiliul de Securitate al ONU.

Statele Unite anunţaseră, vineri, că nu ar fi surprinse dacă Phenianul ar răspunde noilor sancţiuni ale Naţiunilor Unite prin noi acte de "provocare" cum ar fi un al treilea test nuclear.

"Ţinând cont de trecutul şi înclinaţia Coreei de Nord de a acţiona în mod iresponsabil şi periculos, nu ar fi surprinzător ca Phenianul să reacţioneze în faţa acestui regim de sancţiuni foarte dure într-o manieră care ar constitui un nou act de provocare şi destabilizare", a afirmat în faţa presei ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice.

"În această eventualitate, vom continua să facem ceea ce am promis astăzi că vom face, adică să aplicăm integral cel mai puternic şi cel mai dur regim de sancţiuni care există astăzi împotriva unei ţări", a adăugat ea, după o întrevedere cu preşedintele Barack Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici