Coreea de Sud caută patru submarine nord-coreene lansate luni

Oficiali militari sud-coreeni au anunţat că Seulul caută patru submarine nord-coreene care au părăsit baza Chaho luni, în timp ce preşedintele sud-coreean se adresa naţiunii privind investigaţia asupra fregatei scufundate la 26 martie, informează miercuri agenţia de analiză STRATFOR.

176 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud caută patru submarine nord-coreene lansate luni

Coreea de Sud caută patru submarine nord-coreene lansate luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit presei sud-coreene, militarii caută aceste patru submarine nord-coreene de tip Sang-O, dar "locul unde (acestea) se află este necunoscut".

Submarinele de acest tip, a căror construcţie a început în anii '90, au fost intoduse recent în flota nord-coreană. Acestea sunt relativ mici (aproximativ 34 de metri lungime şi aproximativ 3,6 metri lăţime) şi sunt utilizate pentru infiltrarea echipelor din forţele speciale, transportarea de mine marine sau a unui număr redus de torpile.

Mobilizarea acestor submarine ar putea fi o încercare a Coreei de Nord de pregătire, în cazul unui răspuns militar la investigaţia asupra scufundării, la 26 martie, a corvetei sud-coreene Cheonan, de o torpilă nord-coreeană.

Aceasta ar putea reprezenta, de asemenea, pregătirea unor activităţi suplimentare ale Phenianului, inclusiv debarcarea de unităţi ale forţelor speciale în Coreea de Sud, în vederea îndeplinirii unor operaţiuni de culegere de informaţii sau de infiltrare, apreciază agenţia.

Dar Phenianul este totodată conştient că bazele sale navale majore sunt supravegheate aerian sau monitorizate prin satelit, şi că plecarea mai multor submarine de acest tip poate declanşa un răspuns semnificativ din partea Seulului. Acest lucru ar confirma eforturile regimului nord-coreean de a escalada actuala criză. Mobilizarea acestor patru submarine este "un eveniment observabil în mod inerent", dar încă nu este clar ce ordine au primit şi dacă au intenţia doar de a atrage atenţia asupra plecării lor, conchide STRATFOR.

În contextul în care Coreea de Sud se pregăteşte să efectueze exerciţii antisubmarin în Marea Galbenă (vest), deplasări de submarine nord-coreene în largul coastelor de est ar urma să determine Coreea de Sud să îşi intesifice vigilenţa în largul tuturor coastelor.

Acest lucru ar putea, de asemenea, produce îngrijorare în Japonia, o eventuală escaladare a situaţiei neputând fi exlusă, iar situaţia actuală justificând verificări atente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici