Coronavirusul: Primarul din Wuhan se aşteaptă la alte 1.000 de cazuri în oraş. Guvernatorul provinciei Hubei, „chinuit” de gândul că ar fi responsabil pentru epidemie

Răspândirea virusului mortal accelerează, a avertizat preşedintele Xi Jinping după o sedinţă cu guvernul chinez. Le-a spus oficialilor că ţara se confruntă cu o situaţie specială. Numărul morţilor a ajuns la 56, relatează Reuters, citând un nou bilanţ făcut public duminică. 16 oraşe din China sunt închise sau parţial închise. Sunt peste 2.000 de cazuri de infecţie confirmate la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, primarul din Wuhan se aşteaptă la alte 1.000 de cazuri de coronavirus în oraş.

19859 afișări
Imaginea articolului Coronavirusul: Primarul din Wuhan se aşteaptă la alte 1.000 de cazuri în oraş. Guvernatorul provinciei Hubei, „chinuit” de gândul că ar fi responsabil pentru epidemie

Sursa FOTO: Profimedia

UPDATE Hong Kong va interzice accesul locuitorilor din provincia chineză în care a izbucnit coronavirusul

Hong Kong va interzice, de luni, accesul locuitorilor provinciei chineze Hubei în care a izbucnit epidemia cu noul coronavirus, pentru a împiedica răspândirea rapidă a infecţiei, anunţă Reuters.

UPDATE Primarul din Wuhan se aşteaptă la alte 1.000 de cazuri de coronavirus în oraş

Primarul din Wuhan, oraşul care a fost punctul zero al declanşării infecţiei cu coronavirusul care a omorât 56 de persoane şi a infectat peste 2.000 de oameni în China, a afirmat că se aşteaptă să apară alte 1.000 de cazuri, informează Reuters.

Oficialul chinez a subliniat că în situaţia în care apar alte 1.000 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, acest lucru va pune o presiune imensă asupra infrastructurii oraşului Wuhan.

Guvernul din Wuhan va grăbi construirea unor spitale specializate care să se ocupe de pacienţii infectaţi, a spus Zhou Xianwang presei.

Presiunea în ceea ce priveşte necesarul de produse medicale, costume de protecţi, măşti, ochelarii s-a mai redus datorită donaţiilor private, a adăugat el.

Wuhan, un oraş cu o populaţie de 11 milioane şi capitala provinciei Hubei, a fost închis în încercarea de a control epidemia.

În social-media din China au circulat imagini cu sute de oameni înghesuiţi pe coridoarele spitalelor care veniseră să se trateze de coronavirus, iar oamenii s-au plâns de preţurile piperate la produse alimentare vitale, cum ar fi legumele.

Zhou Xianwang a insistat, duminică, pentru stabilizarea preţului la mâncare şi o aprovizionare amplă cu alimente.

La rândul său, guvernatorul provinciei Hubei Wang Xiaodong le-a spus reporterilor, în timpul conferinţei, că este „chinuit” de gândul că ar fi responsabil pentru epidemie.

În acest moment au fost confirmate peste 2.000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanţul deceselor a ajuns la 56, potrivit datelor făcute publice duminică de autorităţile de la Beijing.

UPDATE Un nou caz de infecţie cu coronavirus în Japonia

Autorităţile nipone au confirmat duminică un nou caz de infecţie cu coronavirus, al patrulea înregistrat până acum în ţara asiatică, informează The Guardian, citând presa japoneză.

Pacientul, cu vârsta între 40 şi 50 de ani, este originar din Whuan şi a sosit în Japonia pe 22 ianuarie, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Tokyo, citat de postul NHK. Bărbatul a fost internat într-un spital din prefectura Aichi, în zona centrală a Japoniei.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunţat tot duminică fatpul că autorităţile nipone vor evacua cetăţenii japonezi care doresc să părăsească oraşul chinez Wuhan, epicentrul epidemiei cu un nou coronavirus.

Potrivit ministrului nipon de Externe, Toshimitsu Motegi, în provincia Hubei locuiesc aproximativ 430 de cetăţeni japonezi, majoritatea în zona oraşului Wuhan, aflat în carantină.

Motegi a declarat că a discutat telefonic cu omologul său chinez, Wang Yi, care i-a spus că înţelege preocupările Japoniei şi dorinţa de a-şi repatria conaţionalii cât mai curând posibil.

De asemenea, Statele Unite şi Franţa au anunţat că pregătesc evacuarea propriilor cetăţeni din Wuhan.

Priti Patel, ministrul britanic de Interne, a refuzat să confirme ori să nege dacă Londra pregăteşte evacuarea celor aproximativ 200 de cetăţeni britanici aflaţi la Wuhan. Ministerul de Externe de la Londra a recomandat evitarea călătoriilor în provincia chineză Hubei.

Parisul a anulat parada Luna New Year, în contextul epidemiei cu noul coronavirus

 Asociaţiile chineze din Paris au anulat parada Lunar New Year din cauza epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat duminică primarul oraşului Anne Hidalgo, citată de Reuters. Citeşte continuarea... 

Noul coronavirus este contagios şi înainte de apariţia simptomelor, avertizează medicii chinezi

Noul coronavirus este contagios şi în perioada de incubaţie - înainte de apariţia simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, au declarat oficialii chinezi. Citeşte continuarea... 

SUA au depistat al treilea caz de infecţie cu noul coronavirus

Al treilea caz de infecţie cu noul coronavirus a fost confirmat în Statele Unite, în comitatul Orange din statul american California, au anunţat autorităţile medicale, relatează Reuters Individul, un călător din Wuhan, China, a fost plasat în carantină într-un spital din SUA. Stare pacientului este una bună, au precizat autorităţile.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Canada

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Canada, la un bărbat care a sosit recent în această ţară din China, iniţial zburând de la Wuhan la Guangzhou, iar de aici a zburat la Toronto, relatează  The Independent.

Centrul Sunnybrook de Ştiinţe Medicale din Toronto a comunicat că "îngrijeşte un pacient care are un caz confirmat al noului coronavirus originar din Wuhan, China".

Oficialii au afirmat că bărbatul are între 50 şi 60 de ani şi a zburat recent de la Wuhan, la Guangzhou, China, şi apoi la Toronto, pe 23 ianuarie.

China a început să dezvolte un vaccin pentru noul coronavirus

China a reuşit să izoleze o tulpină a noului coronavirus şi a început să dezvolte un vaccin, a declarat Xu Wenbo de la Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor de la Beijing, relatează publicaţia People's Daily pe Twitter. Între timp, cercetătorii selectează o gamă de medicamente eficiente pentru a combate virusul.

Rata de răspândire a noului coronavirus este în creştere

 Ma Xiaowei, ministru responsabil pentru Comisia Naţională de Sănătate din China, a declarat că rate de transmisibilitate noului coronavirus, care până în acest moment a ucis 56 de persoane, devine tot mai puternică, astfel că numărul infecţiilor ar putea continua să crească.

Ma a mai declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile au cunoştinţe limitate despre noul virus şi nu se cunoaşte cât de mare este riscul ca virusul să sufere mutaţii, relatează  Reuters.

China interzice toate vânzările de animale sălbatice

Guvernul chinez a anunţat că interzice vânzarea de animale sălbatice în ţară. Răspândirea virusului din Wuhan este legată de pieţele ilegale unde se vând animale sălbatice şi fructe de mare, relatează CNN.

Încă un oraş din China a fost închis.  62,8 milioane de oameni, afectaţi

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, relatează CNN. Oraşul port va restricţiona traficul tuturor autobuzelof, trenurilor suburbane şi feriboturilor începând cu 14.00, ora locală, potrivit unei declaraţii oficiale postată pe site-ul guvernului din Shantou.

Shantou este primul oraş din provincia Guangdong care ia astfel de măsuri. Are o populaţie de 5,59 milioane de oameni şi se află pe coasta Chinei la aproximativ 1.000 de kilometri de Wuhan, capitala Hubei şi punctul zero al epidemiei.

Shantou va restricţiona şi traficul autovehiculelor, vapoarelor, iar de luni va interzice intrarea şi ieşirea oamenilor, cu excepţie vehiculelor de urgenţă ale autorităţilor guvernului.

Sunt 16 oraşe care au luat măsuri de închidere parţială sau totală, lucru care a afectat circa 62,8 milioane de oameni, aproximativ echivalentul populaţiei Marii Britanii (66,4 milioane de persoane la mijlocul anului 2018).

Sunt peste 2.000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanţul deceselor a ajuns la 56, potrivit unor date făcute publice duminică, informează Reuters.

Numărul pacienţilor confirmaţi cu coronavirusul din Wuhan a crescut la 4 în Malaezia şi Singapore

În Singapore, al patrulea pacient este un bărbat de 36 de ani din Wuhan care a ajuns pe 22 ianuarie în ţară cu familia. În Malaezia al patrulea pacient, aflat sub tratament este un bărbat de 40 de ani, din Wuhan, care a călătorit cu autobuzul din Singapore în oraşul malaezian, Johor Bahru, relatează CNN. 

Lista locurilor cu pacienţi confirmaţi, exceptând China:

Hong Kong: 5 cazuri
Thailanda: 5 cazuri
Australia: 4 cazuri
Malaezia: 4cazuri
Singapore: 4 cazuri
Franţa: 3 cazuri
Japonia: 3 cazuri
Coreea de Sud: 3 cazuri
Taiwan: 3 cazuri
Macao: 2 cazuri
SUA: 2 cazuri
Vietnam: 2 cazuri
Nepal: 1 caz
Canada: 1 caz în proporţie de 95%, confirmat

Un prim deces la Shanghai. Bilanţ nou 56 de morţi şi 2000 de cazuri de infecţii

Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, prima victimă a coronavirusului în metropola financiară, relatează AFP.  Un bilanţ actualizat arată că virusul a ucis 56 de oameni şi a infectat aproape 2000 de persoane de când a fost descoperit în oraşul Wuhan, relatează BBC. Specialiştii britanici se tem că Beijingul nu va putea să ţină sub control virusul. 

Preşedintele chinez Xi Jinping: Situaţia este gravă în China

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a Biroul Politic Permanent al Partidului Comunist, că "situaţia este gravă" în China, relatează Reuters. China a anunţat de asemenea că restricţiile privind transportul vor fi aplicate în continuare. Cu toate acestea, liderul chinez a transmis că este optimist în ceea ce priveşte înlăturarea virusului.

"Sunt sigur că suntem în stare să câştigăm această bătălie şi să înfrângem epidemie prin prevenire şi control", a declarat Xi Jinping.

"Având în vedere situaţia gravă şi răspândirea accelerată a infecţiei cu coronavirus, trebuie să consolidăm conducerea centralizată şi unificată a partidului central", a adăugat acesta. Liderul chinez a cerut intensificarea eforturilor de a asigura medicamente şi alte resurse.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici