Creşterea numărului de cazuri de holeră în Siria reprezintă o ameninţare pe linia frontului

O epidemie de holeră care a făcut 29 de morţi în Siria reprezintă un pericol pe toate liniile de front ale războiului care durează de 11 ani în această ţară, stârnind temeri în taberele aglomerate pentru refugiaţii care nu au apă curentă sau sisteme de canalizare, potrivit Reuters.

260 afișări
Imaginea articolului Creşterea numărului de cazuri de holeră în Siria reprezintă o ameninţare pe linia frontului

FOTO TheSyedHaq/Twitter

Afectată mai întâi de apa contaminată din apropierea râului Eufrat, epidemia de holetră s-a răspândit acum în toată ţara, fiind raportate cazuri în regiunile controlate de guvern şi de rebeli. În total, până în prezent au fost raportate cel puţin 2.000 de cazuri.

„Cum să nu iau holeră cu apele de canalizare care curg chiar lângă cortul nostru?”, a declarat Sobha al-Jadoue, în vârstă de 60 de ani, care locuieşte într-o tabără pentru refugiaţi din regiunea Idlib, controlată de rebeli. „Nu mai putem să dormim sau să stăm jos din cauza mirosurilor. În urmă cu câteva zile, apele reziduale s-au revărsat în cortul meu”.

Holera se răspândeşte prin ingerarea de alimente sau apă contaminată şi poate provoca diaree acută. Deşi majoritatea celor afectaţi vor avea simptome uşoare sau nu vor avea niciun simptom, holera poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată, se arată pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Devastarea provocată de conflictul sirian a lăsat ţara deosebit de vulnerabilă, demolând o mare parte din infrastructură, inclusiv staţiile de pompare şi tratare a apei.

Schimbările climatice au înrăutăţit penuria de apă.

„Din cauza războiului, a avut loc o mare distrugere a infrastructurii sanitare şi a infrastructurii în general, aşa că, dacă se răspândeşte în aceste zone - în special în tabere - ar putea avea un impact grav asupra sănătăţii şi ar putea ucide o mulţime de oameni”, a declarat Shahem Mekki, care conduce un centru de monitorizare a bolilor în zonă.

Războiul a ucis aproximativ 350.000 de persoane de la izbucnirea sa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că 55% dintre unităţile sanitare din ţară nu funcţionează din cauza războiului.

Primele cazuri de holeră au fost depistate pe 5 septembrie în provincia Deir al-Zor, înainte de a se răspândi în alte zone, inclusiv în oraşele Raqqa şi Hasaka, a declarat Jawan Mustafa, director de sănătate în administraţia administrată de kurzi din nord-estul Siriei. El a precizat că există peste 4.350 de cazuri suspecte de holeră în nord-estul Siriei şi 100 de cazuri confirmate. „Cazurile sunt în creştere, dar, din fericire, încet”, a spus el.

Amshah Shehade, în vârstă de 45 de ani, a declarat că şi-a dus fiica la spitalul din Hasaka din cauza diareei şi a ameţelii şi că nepotul ei a suferit aceleaşi simptome. „A fost cauzată de apa contaminată din rezervoare”, a spus ea.

Sunt în curs de desfăşurare campanii de sensibilizare a publicului cu privire la cauzele, simptomele şi prevenirea holerei.

Eva Hinds, şefa departamentului de comunicare al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru copii, UNICEF, în Siria, a declarat că agenţia şi partenerii săi au intensificat transportul cu camioanele de apă şi clorinarea apei în zonele cu focare de holeră pentru a asigura accesul la apă curată.

„Este timpul să acţionăm acum. Investim masiv în măsuri de prevenire a răspândirii în continuare”, a spus ea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici