Creştinii din Ierusalim fac scut în jurul Bisericii Armeneşti ca să nu fie ştearsă din Oraşul Vechi

Şefii bisericilor creştine din Ierusalim au lansat un apel comun rar la sfârşitul săptămânii, avertizând că o afacere contestată cu terenuri ar putea şterge prezenţa veche de secole a comunităţii armene în Oraşul Vechi, relatează Reuters.

2591 afișări
Imaginea articolului Creştinii din Ierusalim fac scut în jurul Bisericii Armeneşti ca să nu fie ştearsă din Oraşul Vechi

Sursa foto: AP/ Mediafax Foto

Comunitatea de etnie armeană are propriul său cartier în vechiul oraş Ierusalim, în conformitate cu graniţele trasate de conducătorii otomani - cel mai mic dintre cele patru cartiere, care includ, de asemenea, cartiere musulmane, evreieşti şi creştine foarte distincte.

Cu toate acestea, armenii spun că riscă să le fie ştearsă prezenţa veche de secole din Oraşul vechi de o înţelegere de a închiria aproximativ 25% din zona lor unor dezvoltatori care doresc să construiască un hotel de lux în acest loc.

Înţelegerea a fost semnată de şeful Bisericii Armene din Ierusalim în iulie 2021, dar membrii comunităţii sale au declarat că prima dată când au auzit de ea a fost atunci când topografii au început să lucreze în zonă în acest an.

În ciuda contestaţiei legale, buldozerele au sosit săptămâna trecută şi au început să rupă o parcare, care acoperă o parte din terenul contestat. Când protestatarii au blocat lucrările, au apărut colonişti israelieni evrei înarmaţi, într-un efort eşuat de a dispersa demonstraţia.

„Provocările care sunt folosite de presupuşii dezvoltatori pentru a desfăşura tactici incendiare ameninţă să şteargă prezenţa armeană în zonă, slăbind şi punând în pericol prezenţa creştină în Ţara Sfântă”, au scris liderii creştini, inclusiv şefii Bisericilor Ortodoxă Greacă şi Romano-Catolică.

Preotul care a negociat acordul în numele său a fost dezmoştenit de Sinodul Bisericii în luna mai şi a părăsit Ierusalimul.

Comunitatea armeană spune că investitorul din spatele contractului de închiriere a terenului este un om de afaceri australian-israelian, Danny Rubinstein, care deţine o companie înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Xana Capital Group. Un afiş al companiei a apărut în parcare la scurt timp după ce au apărut topografii.

Rubinstein nu a răspuns solicitării trimise prin intermediul contului său Linked-In prin care i s-a solicitat să comenteze proiectul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici