Creştinii palestinieni marchează Crăciunul în Bethleem cu o veghe şi rugăciuni pentru pace

Creştinii palestinieni au ţinut sâmbătă o veghe sumbră de Crăciun în Betleem, cu imnuri intonate în jurul lumânărilor şi rugăciuni pentru pace în Gaza, în loc de obişnuitele sărbători festive în locul se crede că s-a născut Iisus Hristos, scrie Reuters.

1499 afișări
Imaginea articolului Creştinii palestinieni marchează Crăciunul în Bethleem cu o veghe şi rugăciuni pentru pace

Sursa foto: AP

În anii trecuţi, Betleemul s-a bucurat să fie locul central pe care îl ocupă în povestea creştină a vieţii lui Iisus, născut acolo într-un grajd pentru că nu mai era loc pentru părinţii săi la han şi aşezat într-o iesle de animale, cel mai umil dintre toate paturile posibile.

Aproximativ 2.000 de ani mai târziu, pelerinii obişnuiesc să se adune la locul acelui grajd, în Biserica Naşterii din Bethleem, de epocă bizantină, unde, de cele mai multe ori de Crăciun, în Piaţa Manger sunt afişate cu bucurie lumini şi brazi.

Dar, în condiţiile în care peste 20.000 de persoane au fost ucide în Gaza, în timpul războiului, potrivit autorităţilor sanitare din enclava administrată de Hamas, populaţia majoritar palestiniană din Bethleem, în Cisiordania ocupată, este şi ea în doliu.

În acest an, ei au decis să nu aibă un brad mare, piesa centrală obişnuită a sărbătorilor de Crăciun din Bethleem, din cauza măcelului care are loc la doar 50 km distanţă.

Iar în locul obişnuitei scene a naşterii, aşa cum numesc creştinii afişarea tradiţională a figurinelor reprezentând sfânta familie, bisericile din Bethleem au plasat anul acesta machetele printre dărâmături şi sârmă ghimpată, în semn de solidaritate cu locuitorii din Gaza.

„Bethleemul este un mesaj. Nu este un oraş, ci un mesaj de pace pentru întreaga lume. Din acest loc sacru transmitem un mesaj de pace... opriţi războiul, opriţi sângele, crimele şi răzbunarea”, a declarat părintele Ibrahim Faltas, un călugăr prezent la priveghi.

Creştinii reprezintă aproximativ 2% din populaţia din Israel şi din teritoriile palestiniene ocupate, potrivit Protecting Holy Land Christians, o campanie organizată de şefii bisericilor din Ierusalim, iar în Gaza o proporţie mai mică.

Între timp, războiul, declanşat de un atac al Hamas asupra oraşelor israeliene la 7 octombrie, care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, a ţinut departe majoritatea turiştilor străini aşteptaţi care sperau să sărbătorească Crăciunul la Bethleem.

Atunci când liderii bisericii s-au reunit la Bethleem la începutul lunii decembrie pentru a marca începutul Adventului, aşa cum numesc creştinii săptămânile dinaintea Crăciunului, erau puţini oameni pe străzile şi pieţele de obicei aglomerate pentru a urmări spectacolul redus.

„Acest Crăciun vine la Betleem într-o formă diferită. În prezent, Bethleemul, ca orice alt oraş palestinian, este în doliu. Ne simţim trişti”, a declarat primarul oraşului, Hanna Hanania, aprinzând o lumânare în Piaţa Manger.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici