Crimeea cere Parlamentului de la Kiev recunoaşterea regiunilor separatiste georgiene

Parlamentul din peninsula ucraineană Crimeea a apelat la Legislativul naţional, sfidând astfel liderii prooccidentali, pentru a urma exemplul Rusiei privind recunoaşterea celor două regiuni separatiste din Georgia.

15 afișări
Imaginea articolului Crimeea cere Parlamentului de la Kiev recunoaşterea regiunilor separatiste georgiene

Crimeea cere Parlamentului de la Kiev recunoaşterea regiunilor separatiste georgiene

Liderii pensinsulei Crimeea, o regiune ucraineană care are statut autonom, populată în principal de etnici ruşi şi vorbitori de limbă rusă, au adoptat adesea decizii proruse şi au dorit chiar să se alăture din nou Rusiei.

Anumiţi analişti au sugerat că războiul dintre Rusia şi Georgia pentru regiunea Osetia de Sud ar stârni tendinţe separatiste sau în favoarea Moscovei din partea Crimeei.

În Parlamentul local s-au înregistrat 79 de voturi pentru şi opt împotrivă pentru a solicita Legislativului naţional ucrainean să recunoască regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Numai Rusia şi Nicaragua au dat curs acestui demers, decizia fiind criticată de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Potrivit apelului formulat de Parlament, Crimeea "susţine popoarele din Abhazia şi Osetia de Sud şi dreptul lor la autodeterminare şi sprijină acţiunile Federaţiei Ruse pentru a asigura securitatea acelor republici".

Parlamentul peninsulei Crimeea este dominat de Partidul Regiunilor, condus de fostul premier Victor Ianukovici, care are relaţii mai apropiate cu Rusia decât alte forţe politice şi care a solicitat recunoaşterea celor două regiuni.

Crimeea a fost anexată de Rusia la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi a fost alipită oficial Ucrainei sovietice în 1954.

Regiunea îşi păstrează statutul autonom, deşi autorităţile ucrainiene s-au opus, la mijlocul anilor '90, tendinţelor separatiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici