Criptarea cibernetică, subiect de dezbatere după atacurile din Paris: Autorităţile se tem că teroriştii folosesc informaţii criptate pentru a scăpa

O dezbatere aprigă s-a declanşat între companiile de tehnologie şi politicienii din Statele Unite, pentru a se ajunge la un acord în ceea ce priveşte criptarea web. După atacurile din Paris, Casa Albă a invitat executivii companiilor de pe Silicon Valley să discute despre faptul că teroriştii pot scapă de autorităţi prin utilizarea unor dispozitive criptate, informează The Huffington Post.

1164 afișări
Imaginea articolului Criptarea cibernetică, subiect de dezbatere după atacurile din Paris: Autorităţile se tem că teroriştii folosesc informaţii criptate pentru a scăpa

Atacurile din Paris: Dezbaterea despre criptarea cibeneticã devine aprigã (Imagine: Shutterstock)

Industria tehnologică a explicat în trecut că informaţiile criptate şi conexiunile de internet asigură securitatea împotriva unor atacuri criminale sau a guvernelor autocratice.

Deşi este neclar dacă teroriştii implicaţi în atacurile din Paris au folosit sau nu informaţii criptate pentru a-şi acoperi urmele, unii deputaţi americani, membrii CIA şi trust-uri de presă din SUA anunţă că şi-ar dori ca toate companiile de tehnologie să găsească o modalitate de a aplica legea accesării unor informaţii criptate de pe dispozitivele utilizatorilor sau de pe serviciile web folosite de aceştia.

Un manual de securitate operaţională obţinut de Centrul de Combatere a Terorismului din West Point informează că membrii Statului Islamic – care şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile armate şi atentatele sinucigaşe din Paris – folosesc o varietate de aplicaţii criptate şi de servicii pentru a se ascunde de supraveghere şi de agenţiile de informaţii. Aceste dispozitive sunt majoritar fabricate în SUA, informează wired.com.

New York Times relata în octombrie că administraţia Obama a decis să nu pună în vigoare legea prin care se pot accesa informaţii criptate din bazele de date ale companiilor de tehnologie americane. Decizia de la Casa Albă a fost în acord cu avertismentele experţilor în tehnologie care au anunţat că accesul la acest tip de informaţii criptate poate atrage după sine vulnerabilitate pentru exploatarea criminală.

În 2015, Departamentul de Stat din SUA a dublat suma alocată acestor servicii de securitate, cheltuind milioane de dolari pentru tehnologiile web libere care oferă oamenilor posibilitatea să dejoace cenzura şi să-şi păstreze identitatea anonimă. Acesta este încă un motiv pentru care companiile tehnologice şi-au îmbunătăţit metodele de criptare pentru produse: Există o cerere pe piaţă pentru tehnologii care protejează confidenţialitatea.

“Securitatea naţională este bineînţeles, importantă, dar, în realitate, dacă există o portiţă de acces în software pentru utilizatorii inofensivi, consecinţa este că se vor infiltra acolo şi useri care vor răul”, a declarat Tim Cook, directorul general de la Apple în octombrie.

"Gândiţi-vă la ceea ce s-a întâmplat aici, în [Washington] cu ... literalmente zeci de milioane de angajaţi ai guvernului cãrora li s-au furat datele. Credem în consecinţă că suntem obligaţi să menţinem în condiţii de siguranţă informaţiile clienţilor noştri”, a adăugat Cook.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici