Criza dintre Israel şi SUA, cea mai gravă din ultimii 35 de ani

Criza diplomatică actuală dintre Israel şi Washington este cea mai gravă din ultimii 35 de ani, afirmă ambasadorul Israelului în Statele Unite, citat luni de presa israeliană.

132 afișări
Imaginea articolului Criza dintre Israel şi SUA, cea mai gravă din ultimii 35 de ani

Criza dintre Israel şi SUA, cea mai gravă din ultimii 35 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Relaţiile dintre Israel şi Statele Unite au intrat în criza cea mai gravă după 1975", a declarat Michael Oren, în timpul unei conferinţe cu consuli israelieni în Statele Unite, la acest sfârşit de săptămână, subliniază cotidianul Yediot Aharonot.

Oren, care este un istoric eminent al Orientului Mijlociu, face aluzie la o gravă criză în 1975 între cei doi aliaţi, când Statele Unite au constrâns Israelul la o retragere parţială din Sinaiul egiptean, ocupat atunci de statul evreu.

Afirmaţiile sale le contrazic pe cele ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a încercat duminică să minimizeze criza declanşată săptămâna trecută, în timpul vizitei în Israel a vicepreşedintelui american Joe Biden, de aprobarea unui nou proiect de colonizare în Ierusalimul de Est.

Acest anunţ vizând construirea a 1.600 de locuinţe evreieşti în Ierusalimul de Est, sector în majoritate arab, anexat în 1967, a fost resimţit ca o "umilire" de către Washington.

Decizia a fost percepută ca o piedică în calea eforturilor americane depuse pentru relansarea procesului de pace israeliano-palestinian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici