Criza diplomatică dintre Israel şi Turcia, dezamorsată după scuzele oficiale ale statului israelian

Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri seară că a luat notă de scuzele Israelului, pe care ţara sa le "aştepta", în urma umilirii suferite de ambasadorul său în cursul unei convocări de către diplomaţia israeliană.

35 afișări
Imaginea articolului Criza diplomatică dintre Israel şi Turcia, dezamorsată după scuzele oficiale ale statului israelian

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Israel, Danny Ayalon şi ambasadorul turc la Tel Aviv, Oguz Celikkol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost informat că am primit răspunsul pe care îl doream şi pe care îl aşteptam în termeni diplomatici. Scrisoarea conţine scuze", a declarat Erdogan, la întoarcerea dintr-o vizită în Rusia.

Un diplomat turc a precizat că ambasadorul Oguz Celikkol nu va fi rechemat, aşa cum ameninţa Ankara să facă dacă Israelul nu îşi prezenta scuzele corespunzătoare înainte de sfârşitul zilei de miercuri.

Israelul a adresat scuze oficiale Turciei pentru rezerva cu care a fost tratat ambasdorul său în timpul convocării sale luni, au anunţat serviciile prim-ministrului israelian, afirmând că speră ca acest gest să pună capăt recentelor tensiuni.

"Prim-ministrul (Benjamin) Netanyahu şi ministrul Afacerilor Externe Avigdor Lieberman au coordonat scrisoarea de scuze adresată de ministrul adjunct al Afacerilor Externe (Danny) Ayalon ambasadorului turc şi speră că aceasta va pune capăt acestui caz", au anunţat serviciile lui Netanyahu, într-un comunicat.

Prim-ministrul şi-a exprimat încă o dată "îngrijorarea" în legătură cu răcirea relaţiilor dintre Israel şi Turcia şi a cerut oficialilor "să găsească mijloacele de a împiedica această tendinţă", potrivit textului.

Ambasadorul Turciei a fost umilit luni, în faţa fotoreporterilor şi a cameramanilor, de Ayalon, în semn de protest faţă de difuzarea la un post privat turc de televiziune a unui serial considerat antisemit de Israel.

Ayalon a refuzat să îi strângă mâna, constrângându-l pe ambasador să aştepte mult timp pe un culoar, apoi să se aşeze pe un loc mult mai jos decât al interlocutorilor săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici